Piyul: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB
c (→‎Sujarah: Éropah using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB)
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Viool (nabootsing van een Europese viool) TMnr 1109-18a.jpg|thumb|250px|Gambar Piyul]]
 
'''Piyul''' yaikuya iku salah siji alat musik kelompok ''violin'' kang kasusun saka piyul cilik (''biola kecil''), piyul madya (''biola menengah''), piyul gedhe (''biola besar'') lan piyul ''bass'' (''biola bass'').<ref name="internet1">{{id}}[http://erabaru.net/sejarah/56-sejarah/12116-asal-usul-perkembangan-biola erabaru.net](diundhuh tanggal 28 Mei 2011)</ref> Piyul diunèkaké kanthi cara digèsèk.<ref name="internet1"/>
 
==Sujarah==
|title=The NPR Classical Music Companion: Terms and Concepts from A to Z
|last=Hoffman|first=Miles|publisher=[[Chicago Symphony Orchestra]]|accessdate=2008-09-26
}}</ref> Ana telung werna piranti musik kang dianggep dadi bibite piyul, yaikuya iku ''rebec'', ''vielle'' (piyul abad [[Renaisans]]), lan ''lira da braccio''. Salah siji carita perkara piyul, kalebu kepriye carane nyetel, ana ing ''Epitome musical'' karangane [[Jambe de Fer]], kang diterbitake ing Lyon nalika taun [[1556]].<ref>{{cite web
|url=http://www.violinonline.com/historicalbackgroundoftheviolin.htm
|title=Historical Background of the Violin
|title=The History of the Violin
|first=William|last=Bartruff|accessdate=2006-09-22
}}</ref> Pyul jaman Renaisans kang paling apik amarga ana ukirané yaikuya iku ''Gasparo da Salò'' ([[1574]]) kang dinduwèni [[Ferdinand II]], Adhipati Agung [[Austria]], banjur wiwit [[1841]], piyul iku musuwur karo ''virtuoso Norwegia Ole Bull'', kang nggunakak piyul iku nganti patang puluh taun lan èwunan pentas. Saiki piyul kasebut disimpen ana ing [[Vestlandske Kustindustrimuséum]] ing [[Bergen]], [[Norwegia]].''The Messia'' utawa ''Le Messie'' (uga dikenal minangka ''Salabue'') kang digawé dening [[Antonio Stradivari]] nalika taun [[1716]] durung tau digunakaké. Piyul kasebut ana ing [[Museum Ashmolean]] ing [[Oxford]].<ref>{{cite web
|url=http://www.cozio.com/Instrument.aspx?id=111
|title=Violin by Antonio Stradivari, 1716 (Messiah; la Messie, Salabue)
}}</ref>
 
Abad ka-18, piyul digawé beda banget karo sadurunge, utamane ing ukuran dawa lan pojok ing gulu piyul. Bentuk kang saiki dadi standar wujud piyul sadonya. Bedane wujud piyul jaman biyen lan saiki ndadekake suwara kang kabentuk uga beda, nanging sing dianggo pathokan utawa standar wujud piyul yaikuya iku wujud piyul kang saiki.<ref>{{cite web
|title=Violin changes by 1800
|url=http://rperras.tripod.com/id42.htm|author=Richard Perras
Kanggo nentokaké ukuran piyul kang pas kanggo bocah, biyasané bocah iku dikongkon nyekel piyul lan tangané kudu nyandhak tekan pucuk gulungan sirah piyul.
 
Kanggo wong kang nembé sinau piyul, biyasané nggunakaké tandha ing papan driji kanggo nandhani panggonan driji [[tangan]] kiwa, nanging yèn wis biyasa banjur dicoplok. Cara kang liya yaikuya iku mènèhi titik putih kanggo tandha panggon driji kang saya suwé bakal ilang nalika latihan.
 
Piyul biyasané nggunakaké tangan tengen kanggo nyekel busur lan tangan kiwa kanggo menek senar, sanajan wong kidal, nanging ana uga kang nganggo kanthi cara sawaliké.
==Carane nggunake==
[[Gambar:Violinist.jpg|thumb|200px|Wong dolanan Piyul]]
Umume wong nggunakake piyul iku nyekel piyul ing tangan kiwa lan busure ing tangan tengen. Carane yaikuya iku, piyul dicekel kato tangan kiwa, banjur cepitan kang kanggo janggut dicepit karo janggut lan pundhak kiwa, isa uga direwangi karo bahu. Dolanan piyul isa dilakokake kanthi ngadek lan lungguh ing kursi.
Carane nganggo piyul iku digesek karo busur, isa uga dipetik nganggo driji tengen (kang diarani cara pizzicato). Nanging ana uga kang nggunakake driji tangan kiwa kanggo metik senar piyul.<ref>{{id}}[http://www.untukku.com/artikel-untukku/cara-mudah-bermain-biola-untuk-pemula-untukku.html www.untukku.com (Cara mudah bermain Biola)](diundhuh tanggal 2 Agustus 2011)</ref>
 
18.000

besutan