Palanangan: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
(Gambar, -m-)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Permanently retracted foreskin.jpg|thumb|right|200px|Sistem reproduksi lanang.]]
 
'''Palanangan''' utawa '''planangan''' utawa '''peli''' utawa'''Pénis''' (saka [[basa Latin]] sing tegesé "buntut") utawa ing [[Basa Jawa Krama]]'''pajaleran''' utawa kerep uga supaya luwih samar diarani '''manuk''', iku sawijining organ èksternal (amerga papané ing jabané awak) minangka organ sèksual utawa [[alat kelamin]] lan organ réprodhuksi manungsa lanang.
 
Peli utawa Pénisiki dalan uyuh nalika [[urinasi]] lan dalan banyu mani utawa [[spérma]] nalika [[éjakulasi]]. Peli bisa ngaceng utawa modhot lan ukurané bisa ping pindhoné ukurané biasa.
Pénis [[manungsa]] dumadi saka telung kolom ''tissue'' biologi: loro [[Corpus cavernosum penis|corpora cavernosa]] sing jèjèr ing sisi ''dorsal'' lan siji [[corpus spongiosum]] sing dumunung ing antarané ing sisi ''ventral''.
 
Bagéyan pucuk corpus spongiosum sing luwih gedhé mbentuk [[glans penis]], sing dilindhingi kulit utawa prepuce, sing tumraping wong diwasa bisa ditarik kanggo munculaké ''glan penis''. WilayahWewengkon ing ngisor pénis, papan nèmpèlé kulit, diarani[[frenulum]].
[[Gambar:Gray1158.png|thumb|left|370px|Diagram anatomi pénis manungsa.]]
[[Urethra|Urèter]], minangka bagéan pungkasan saka saluran uyuh ''[[urinary tract]]'', ngliwati corpus spongiosum, lan bukakané, diarani [[External urethral orifice (male)|meatus]] ({{pron-en|miːˈeɪtəs}}), dumunung ing pucuk ''glans penis''. Iki minangka dalan uyuh lan mani nalika ejakulasi. [[Sperma]] diprodhuksi jroning [[testis]] lan disimpen ing [[epididymis]]. Jroning ejakulasi, sperma disurung menyang [[vas deferens]], loro saluran sing ngliwati samburiné [[kandhung kemih]]. Cuwèran ditambahaké déning [[seminal vesicle]] lan disaluraké liwat saluran [[ejaculatory duct]] sing nggabung karo urèter ing sajroning kelenjar [[prostat]]. Prostat lan uga kelenjar [[bulbourethral gland]] nambahi sèkrèsi, lan mani disemprotaké liwat pénis.
63.848

besutan