Iwak cupang: Béda antara owahan

9 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB
(Removing "Betta_splendens_maschio.jpg", it has been deleted from Commons by Jameslwoodward because: Per c:Commons:Deletion requests/Images from Morguefile.)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (6) using AWB)
}}
 
'''Iwak cupang''' kalebu sawijining [[iwak]] kang asalé asli saka [[Asia Kidul-Wétan]].<ref name="buku1">{{id}} Joty Atmadjaja & Maloedyn Sitanggang. Panduan Lengkap Budi Daya & Perawatan Cupang Hias. Jakarta:AgroMedia (ISBN 9790061552;kaca 1)</ref> Iwak jinis iki nduwéni variasi sirip, sisik, bentuk lan werna kang èndah lan akeh macemé.<ref name="buku1"/> Ana ing saperangan dhaérah, iwak kang kalebu agrésif lan seneng maméraké sirip lan buntuté iki kerep uga diarani ''iwak aduan''.<ref name="buku2">{{id}} Sunari. Budi Daya Cupang. Jakarta:Ganeca Exact(ISBN 795714619;kaca 2)</ref> Nanging sanadyan iwak iki diarani iwak aduan sejatine kang diadu \ mung iwak saka jinis lanang wae.<ref name="buku2"/>
 
Miturut saperangan literatur, jeneng cupang sejatiné mung kanggo ngarani iwak saka marga ''Trichopsis'' kayadéné ''Trichopsis vittatus'' (cupang [[abang]] ), ''Trichopsis pumillus'' (cupang [[biru]] ) lan ''Trichopsis scalleri'' (cupang [[ijo]] ). <ref name="buku3">{{id}} Redaksi PS. 2009. ''Cupang, Panduan Lengkap Memelihara Cupang Hias dan Cupang Adu''. Jakarta: Penebar Swadaya. (ISBN 9790023502;kaca 7)</ref> Wiwitané ya iwak sawah iki kang dening para bebrayan umum diarani iwak cupang, nanging awit taun 1960-an cupang saka marga ''Trichopsis'' kasebut banjur kalah pamor ketimbang cupang saka marga ''Betta''. <ref name="buku3"/>
 
== Jinising ==
Jinis cupang kang dikenal saiki yaikuya iku:<ref name="internet1">{{id}}[http://www.o-fish.com/Betta/kerabat_1.php Kerabat cupang] </ref><ref name="internet2">{{id}}[http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=172610 www.itis.gov] </ref>
* [[Betta pugnax]] ''(Forest Betta)''
* [[Betta taeniata]] ''(Banned Betta)''
* [[Betta foerschi]] ''(Purple Saphire Betta)''
 
Iwak cupang ana ing ndhuwur dikenal karo ''mouth breeder'' yaikuya iku iwak cupang kang ngangeremi [[endhog]]é ana ing jero [[cangkem]].<ref name="internet1"/> Ana ing ngisor iki yaikuya iku jenis iwak cupang betta, kang gawé omahé nganggo busa (bublle nest).<ref name="internet1"/><ref name="internet2"/>
* [[Betta akarensis]] 'Sarawak Betta)''
* [[Betta coccina]] ''(Clorat's Betta)''
* [[Betta smaragdina]] ''(Emerald Betta)''
* [[Betta splendens]] ''(Siamese Fighting Fish)''
Jenis ikan cupang liya kang dikenal yaikuya iku<ref name="internet1"/><ref name="internet2"/>:
*[[Betta albimarginata]]
*[[Betta balunga]]
 
Cupang hias dibagi dadi:
* ''[[Halfmoon]]'' (setengah wulan), cupang jenis iki duwé sirip lan buntut amba lan simetris kaya wujud wulan setengah. Jinis cupang iki pisanan dibudidaya ana ing [[Amérika Sarikat]] déning [[Peter Goettner]] [[taun]] [[1982]].<ref name="internet3">{{id}}[http://www.blogiztic.com/info/jenis-jenis-ikan-cupang-hias-lengkap.html www.blogiztic.com] </ref>
* ''[[Crowntail]]'' (buntut mahkota) utawa serit, cupang jinis iki pisanan dibudidayaké dening peternak cupang saka dhaérah [[Jakarta kulon]], yaikuya iku ana ing daérah slipi taun [[1968]]{{fact}} Ciri utamaé yaikuya iku sirip lan buntut kang kaya sisir.<ref name="internet3"/>
* ''[[Double tail]]'' (buntut dobel).<ref name="internet3"/>
* ''[[Plakat Halfmoon]]''.<ref name="internet3"/>
* ''[[giant]]'' (cupang raksasa), cupang jenis iki mkasil saka perkawinan silang antarané cupang biasa karo cupang alam, cupang jenis iki ukurané bisa nganti 12 &nbsp;cm.<ref name="internet3"/>
 
== Galeri ==
 
{{Iwak}}
{{iwak-stub}}
 
[[Kategori:Iwak]]
[[Kategori:Sato kéwan]]
[[Kategori:Iwak hias]]
 
 
{{iwak-stub}}
18.000

besutan