Istana Merdeka: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (éjaan using AWB)
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Het paleis van de gouverneur- generaal op het Koningsplein in Batavia TMnr 3728-795.jpg|thumb|300px|Litografi istana Rijswijk ing taun [[1880]]-an]]
'''Istana Merdéka''' yaikuya iku papan resmi panggénan lan kantor [[Presiden Indonesia]] kang dumunung ing sakomplèks karo '''[[Istana Nagara]]''' lan '''[[Bina Graha]]'''. Istana Merdéka madhep [[Monumen Nasional (Monas)|Taman Monumen Nasional (Monas)]] Jalan Medan Merdeka Utara, [[Jakarta]].
 
Istana kang ambané 2.400 m² dibangun nalika jaman pamrintahan Gubernur Jènderal J.W. van Lansberge taun [[1873]] ing kaveling kang isih sapanggonan karo [[Istana Rijswijk]]. Ing pisanan, Istana Merdéka ajejuluk '''Istana Gambir'''. Istana kang diarsitèki déning Drossaers ing wiwitan jaman pamrintahan Republik Indonesia (RI) tau dadi saksi sajarah penandatangonon naskah pengakuan kedaulatan Rèpublik Indonèsia Serikat (RIS) déning Pamrintah [[Walanda]] tanggal [[27 Desember]] [[1949]]. Nalika iku RI diwakili déning [[Hamengkubuwana IX|Sri Sultan Hamengkubuwono IX]], déné kraton Walanda diwakili [[A.H.J. Lovink]], wakil tinggi mahkota Walanda ing Indonèsia.
Nalika upacara kang ''mengharukan'' iku, géndera Walanda dimudhunaké lan gendéra Indonèsia diunggahaké mendhuwur. Atusan èwu wong ngebaki lapangan lan andha-andha gedhung Istana kanthi meneng kaya patung banjur mbrambang nalika gendéra Abang Putih diunggahaké. Nanging, nalika gendéra Abang Putih wis tekan dhuwur, kabeh wong padha bungah, banjur keprungu swara: Merdeka! Merdeka! Wiwit iku Istana Gambir dijenengi Istana Merdeka.
 
Sedina sawisé pengakuan kedaulatan déning kraton [[Walanda]], tanggal [[28 Desember]] [[1949]] Prèsidhén [[Soekarno]] sakeluarga teka saka [[Yogyakarta]] lan kaping pisanan iku manggoni Istana Merdeka. Pèngetan Dina Proklamasi Kamardhikan Indonèsia [[17 Agustus]] ing Istana Merdeka kaping pisanan dianakaké ing taun [[1950]]. Saliyané Prèsidhén Sukarno, kang manggoni Istana iki yaikuya iku Prèsidhén [[Abdurrahman Wahid]] lan Prèsidhén [[Susilo Bambang Yudhoyono]].
 
Saiki Istana Merdeka digunakaké kanggo acara-acara kenagaraan, kayadéné Pengetan Detik-detik Proklamasi, upacara penyambutan tamu nagara, penyerahan surat-surat kepercayaan duta besar nagara sahabat, lan pelantikan perwira muda (TNI lan Polri).
18.000

besutan