Eutanasia: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (7) using AWB)
|title = Nitschke suicide machine confiscated |date = 2003-01-10 |publisher = [[The Sydney Morning Herald]]}}</ref>]]
 
'''Eutanasia''' ([[Basa Yunani]]: ευθανασία -ευ, ''eu'' kang tegese "apik", lan θάνατος, ''thanatos'' kang ateges kepatèn) yaikuya iku praktik panjabutan panguripan [[manungsa]] utawa [[kewan]] kanthi cara kang dianggep ora nuwuhake rasa lara utawa nuwuhake rasa lara kang minimal, biyasane ditindakake kanthi cara menehi suntikan kang bisa gawé mati.
 
Aturan [[hukum]] ngenani prakara iki beda-beda ing saben nagara lan kerep owah manut pangowahan [[Norma (sosiologi)|norma-norma]] [[budaya]] lan cawisan perawatan utawa tindakan [[medis]]. Ing saperangan nagara, eutanasia dianggep [[legal]], dene ing nagara-nagara liyane dianggep nglanggar [[hukum]]. Amarga sensitife isu iki, winatese lan prosedure kang ketat tansah ditrapake tanpa ndeleng status hukume.
=== Eutanasia dideleng saka sudut cara tindakane ===
 
Yen dideleng saka cara tindakane, eutanasia bisa dibagi dadi telung kategori, yaikuya iku eutanasia agresif, eutanasia non agresif, lan eutanasia pasif.
 
* Eutanasia agresif, uga sinebut eutanasia aktif, yaikuya iku sawijining tindakan kanthi sengaja kang ditindakake dening [[dokter]] utawa tenaga kesehatan liyane kanggo nyingkatake utawa mungkasi uriping [[pasien]]. Eutanasia agresif bisa ditindakake kanthi pawenehan sawijining [[senyawa]] kang bisa gawé mati, yaikuya iku kanthi oral utawa suntikan. Salah sawijining conto senyawa kang bisa gawé mati yaikuya iku tablet [[sianida]].
* Eutanasia non agresif, kadang-kadang uga sinebut eutanasia otomatis (''autoeuthanasia'') digolongake minangka eutanasia negatif, yaikuya iku kaanan sawijing pasien nolak kanthi tegas lan kanthi sadar nampa perawatan medis senajan ngerti yen panolakane bakal mungkasi uripe. Panolakan mau diajokake kanthi resmi kanthi gawé sawijining "'''codicil'''" (pernyataan tinulis tangan). Eutanasia non agresif intine yaikuya iku sawijining praktik eutanasia pasif ingatase panjalukane pasien.
 
== Cathetan sikil ==
18.000

besutan