Drona: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 17 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q890529 (translate me))
c (éjaan using AWB)
[[image:Drona-kl.jpg|thumb|'''Begawan Drona''' utawi '''Resi Durna''']]
Begawan '''Drona''' utawi '''Resi Durna''' utawi '''Bambang Kumbayana''' inggih menikapunika salah satunggalipun paraga wayang (tokoh wayang) saking wiracarita [[Mahabarata]]. Durna menikapunika putranipun [[Resi Baratmadya]] saking Hargajembangan kaliyan [[Dewi Kumbini]]. Durna asalipun saking [[Atasangin]]. Kacariyosaken bilih Durna punika dipun tudung minggat saking Atasangin amargi boten kersa dipunjodhoaeken kaliyan ramanipun. Durna menikapunika dados gurunipun Sata [[Kurawa]] lan [[Pandhawa]]. Panjenenganipun menikapunika priyantun ingkang ahli seni paperangan.
 
Durna kagungan pusaka sekti awujud [[keris]] Cundamanik lan Panah Sangkali (ing wekdal salajengipun panah menikapunika dipunparingaken dhateng [[Arjuna]]).<ref name="internet1"/> Durna palakrami kaliyan Dewi Krepi, putrinipun Prabu Purungaji, raja negari Tempuru, lan pikantuk putra ingkang asmanipun Bambang Aswatama.<ref name="internet1"/> Durna kasil damel padepokan Sokalima sasampunipun kasil ngrebat meh sepalih wewengkon negari Pancala saking kakuaosanipun Prabu Drupada.<ref name="internet1"/>
 
Nalika perang [[Bharatayuda]], Resi Durna pinitados minangka Senapati Agung Kurawa, sasampunipun Resi Bisma tiwas ing paprangan.<ref name="internet1"/> Resi Durna tiwas ing medan paprangan amargi tusukan pedhang Drestajumena, putranipun Prabu [[Drupada]].<ref name="internet1">{{en}}[http://ki-demang.com/gambar_wayang/index.php?option=com_content&view=article&id=834&Itemid=834 ''Durna - Solo''] dipunundhuh tanggal 3 April 2012)</ref>
 
==Watak kaprebadinipun==
Watek kapribadenipun Drona inggih menikapunika sekti mandraguna, wasis babagan paperangan, nanging panjenenganipun watek kapribadenipun ingkang kirang sae inggih menikapunika gumedhe, wengis, lan kathah guneman.
 
==Pagesanganipun==
Nalika taksih enem Drona kagungan asma timur (''nama kecil'') Kumbayana. Wonten ing salah satunggalipun versi, Kumbayana menikapunika putranipun Resi Baratmadya saking Argajembangan kaliyan Dèwi Kumbini.
Ing versi ingkang sanes, Kumbayana menikapunika kagungan garwa [[Dèwi Wilutama]] ingkang dados [[jaran]] amargi kenging sepatanipun dewa.
Ing [[Bharatayudha]], Drona dipunperjaya pati déning [[Drestadyumna]].
 
==Agastya==
[[Poerbatjaraka]], salah satunggalipun ahli purbakala, naté nyerat bilih Drona menikapunika kadhang-kala dipunsebat [[Agastya]]. Pangiran menikapunika dipunpendhet saking asma ''Kumbayana'' ingkang caket kaliyan asma ''kumbha sambhava'', asma sanés Kumbayana..
 
==Delengen Uga==
== Cathetan Suku ==
{{reflist}}
{{Stub}}
 
[[categoryKategori:Paraga wayang]]
[[Kategori:Paraga Mahabharata]]
 
 
{{Stub}}
63.076

besutan