Kanker: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (4) using AWB)
c (éjaan using AWB)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Tumor Mesothelioma2 legend.jpg|thumb|right|Kanker katingal saking CT scan]]
'''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi [[neoplasma]] ganas inggih menikapunika [[penyakit]] kang dipun tengeri kanthi kasanèsan [[siklus sel]] khas kang nyebabaken kamampuan [[sél]] kanggé:
* gesang mboten terkendali(pembelahan sel ngelangkungi wates normal)
* nyerang [[jaringan (biologi)|jaringan biologis]] wonten ing caketipun.
* pindhah ing [[jaringan]] [[sarira]] sanés lumantar sirkulasi rah utawi [[sistem limfatik]], dipun wastani [[metastasis]].
Tiga sipat ganas menikapunika ingkang bentenaken kanker saking [[tumor]] jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang mboten , kadasta [[leukimia]].<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.mediasehat.com/utama07.php Pangertosan Kanker] (dipun unduh 01 November 2012)</ref>
== Bentenipun tumor kaliyan kanker ==
Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih menikapunika:
Tumor kaperang dados kalih inggih menikapunika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Menawi tumor ganas inggih menikapunika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.<ref name="internet 2">{{id}}[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipun unduh 01 November 2012)</ref>
==Jinis Kanker==
*[[Karsinoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[sel epitel]]
 
== Panyebab Kanker ==
Kanker dipun sebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih menikapunika:
===Faktor keturunan===
Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih menikapunika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
===Faktor Lingkungan===
*Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
===Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimia===
panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih menikapunika:
*panganan kang dipun asap utawi dipun asemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun [[kanker lambung]].
* jat warna pakéan.
* panganan (manis,tepung) kang dipun proses sacara langkung.
=== Virus ===
Virus kang dipun curigani nyebabaken kanker, inggih menikapunika:
*Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
*Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
*Virus Hepatitis B nyebabaken [[kanker hati]].
*Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus menikapunika nyebabaken [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
*Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV nyebabaken limfoma saha kanker darah sanésipun.
===Infeksi===
*Parasit [[Fasciolopsis Buskii]] ing keong tetanduran ( Panalitening [[Dr. Hulda Clark]] ing [[Canada]]
*Infeksi dening Clonorchis nyebabaken [[kanker pankreas]] saha saluran empedu.
*Helicobacter Pylori menikapunika bakteri kang nyebabaken kanker lambung.
===Faktor perilaku===
*ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
*perilaku seksual inggih menikapunika nglakokaken hubungan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
===Gangguan kaseimbangan hormonal===
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
===Radikal bebas===
Radikal bebas inggih menikapunika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang mboten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">{{id}}[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipun unduh 01 November 2012)</ref>
 
==Cathethan Suku==
63.224

besutan