Bayi: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 63 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q998 (translate me))
c (éjaan using AWB)
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Baby holding feet.jpg|thumb|right|Bayi]]
'''Bayi''' inggih menikapunika [[manungsa]] ingkang nembe mawon miyos ngantos yuswa 12 sasi, ananaing boten wonten watesan pasti. Miturut [[Psikologi]], Bayi inggih menikapunika periode parkembangan antawisipun miyos ngantos 18 utawi 24 sasi. Masa bayi inggih menikapunika masa ingkang gumantung sanget kaliyan tiyang dhewasa. Kathah kagiyatan psikologis ingkang kadadosan minangka wiwitan kadasta basa, pamikiran simbolis, koordinasi sensorimotor, saha gladhen sosiyal. Wonten ing masa menikapunika bayi kaperang dados kalih, kapejahan neonatal ( kapejahan ing 27 dinten sepindha miyos, saha post-neonatal (sasampunipun 27 dinten).
Bayi dipun paringi panganan lumantar [[susu]] industri kusus. Bayi kagungan pamikiran nyedot, ingkang damel piyambakipun saged nyedot susu saking [[Prembayun]]. Menawi [[ibu]] mboten saged nyosoni, saged dipun gantos kanthi formula bayi ingkang biyasa dipun ginakaken wonten ing nagari kulon. Ing nagari sanés wonten jasa sewa ''perawat basah(wet nurse)'' kanggé nyosoni bayi kasebut.
Bayi mboten saged ngatur pambuangan kotoranipun, pramila dipun ginakaken [[popok]]. Popok ingkang dipun ginakaken bayi saged awujud popok saking jarit biyasa utawi popok ingkang sekali ageman (diapers). SakmenikaSakpunika popok sekali ageman asring dipun ginakaken amargi praktis ugi mboten ngrepotaken, ananging wonten prekawis saking popok sekali ageman inggih menikapunika prekawis ruam popok. Kulit bayi ingkang sensitif asring katutup saha éwed ambékan saéngga mungkinaken kawontenanipun perkawis ruam saha iritasi kulit bayi. Menawi mboten dipun tangani nyebabaken peradangan kulit bayi saha infeksi.<ref name="internet 1">{{id}}[http://carapedia.com/pengertian_definisi_bayi_info2132.html Sakilas babagan Bayi] (dipun unduh 10 nopember 2012) </ref>
==Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah:==
* milai jumeneng saking kahanan lenggah kanthi cepengan wonten ing meja utawi kursi (biyasanipun yuswa 9 sasian)
* milai gladhen lenggah saking kahanan jumeneng (yuswa 10 sasian)
* milai mlampah rémbétan, kanthi cepengan piranti griya (yuswa 11 sasian)
* milai mlampah saha pindhah saking satunggal piranti dhateng piranti sanés nyambi cepengan (yuswa 12 sasian).<ref name="internet 2">{{id}}[http://www.tipsbayi.com/melatih-bayi-berjalan.html Urutan perkembanganipun fisik bayi saderengipun saged mlampah] (dipun unduh 10 nopember 2012) </ref>
== Faktor-faktor Panyebab awrat Bayi kirang limrah==
* Faktor Ibu
Salah satunggaling faktor menikapunika kekirangan gizi, rikala nggarbani Ibu kedah nyukupi asupan gizi supados janin kajaga kasarasanipun. Sanésipun, faktor usia ibu ugi gegayutan kaliyan awratipun janin. Ibu ingkang usia [[remaja]]saha usia inggilipun 40 taun biyasanipun ukuran bayi menikapunika langkung andhap.<ref name="internet 1"/>
* Faktor Nggarbani
**Komplikasi Hamil
***Pre-eklampsia/ Eklampsia. <ref name="internet 1"/>
 
== Cathetan Suku==
{{reflist}}
 
[[Kategori:Bayi| ]]
63.849

besutan