Albert Einstein: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Réferènsi: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|als}} (13) using AWB (10903))
c (éjaan using AWB)
}}
 
'''Albert Einstein''' ([[Ulm]], [[Württemberg]], [[Jerman]], [[14 Maret]] [[1879]]–[[18 April]] [[1955]]) menikapunika saged dipunanggep ngèlmuwan [[fisika teoretis]] ingkang ageng piyambak ing [[abad ka-20]]. Piyambakipun ingkang nyiptakaken [[teori relativitas]] kaliyan ugi kathah nyumbang ing bidhang pangembangan teori [[mekanika kuantum]], [[mekanika statistik]], kaliyan [[kosmologi]]. Ing warsa [[1921]] piyambakipun angsal [[panganugrahan Nobel ing Fisika]] kanggé wedaranipun prakawis [[efek fotoelektrik]] kaliyan "pengabdenipun marang Fisika Teoretis".
 
Satelasipun [[teori relativitas umum]] dipunrumusaken, Einstein dados misuwur saubenging donya. Prakawis punika boten biasa kanggé para ngèlmuwan. Ing wayah sepuhipun, anggènipun misuwur nglangkungi sedaya ngèlmuwan ing sajarah fisika. Ing budaya populèr Einstein kaanggep sinonim kaliyan kapinteran utawi malahan kaliyan [[jenius]]. Pasuryanipun dados ingkang salah satunggaling ingkang dipuntepangi sadonya. Ing warsa [[1999]], Einstein "Tiyang Abad Sapunika" déning majalah ''[[Time]]''. Kapopulèranipun ugi ndamel nami "Einstein" wiyar dipun-gunakaken ing donya [[iklan]] saha barang dagangan sanès. Wusananipun nama "Albert Einstein" dipundaftaraken dados [[merk dagang]].
== Babad slira ==
 
Einstein miyos ing [[Ulm]], [[Württemberg]], [[Jerman]]; kirang langkung 100  km sisih wétan [[Stuttgart]]. Bapanipun asmanipun [[Hermann Einstein]], satunggiling bakul kranjang wulu ingkang lajeng nyambut damel ing bidhang [[elektrokimia]], saha ibu asmanipun Pauline. Kakalihipun émah-émah ing Stuttgart-Bad Cannstatt kaliyan taksih turunan [[Yahudi]]. Albert sekolah wonten [[sekolah Katholik]] kaliyan déning kapénginan ibunipun lajeng sinau main [[biolah]].
 
Nalika yuswanipun gangsal, bapanipun nedahi [[kompas]] kanthong, kaliyan Einstein lajeng rumaos menawi wonten prakwis ing kamar "suwung" menikapunika ingkang saged ngobahaken dom kompas menikapunika. Piyambakipun lajeng medaraken menawi pangalaman punika dados salah satunggaling wanci sagesangipun ingkang ''berkesan'' piyambak.
 
Einstein émah-émah kaliyan [[Mileva Maric|Mileva Marić]], tiyang èstri saking [[Serbia]].
== Réferènsi ==
{{Reflist|colwidth=30em}}
 
 
{{Artikel Dhasar}}
{{commons|Albert Einstein}}
{{Nobel Fisika}}
{{Amerika-Serikat-bio-stub}}
 
[[Kategori:Tokoh]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah Nobel bidang Fisika]]
[[Kategori:Artikel mawi basa krama|Einstein]]
 
 
{{Amerika-Serikat-bio-stub}}
63.849

besutan