Kenari (manuk): Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
[[File:Serinus canaria MHNT 223 Tenerife 2000m pin RdN.jpg|thumb|''Serinus canaria canaria'']]
 
Panemu '''Manuk Kenari''' utawi '''Peksi Kenari''' inggih menikapunika pelaut saking [[Perancis]], ingkang nggadhahi asma [[Jead de Berthan Cout]] watawis abad 15 ing kepulauan [[Canary]], [[Azores]], lan [[Madeira]].<ref name="Internet1">{{id}}[http://www.anneahira.com/jenis-jenis-burung-kenari.htm Jenis-jenis burung kenari](dipunundhuh tanggal 23 April 2011)</ref> <ref name="Buku1">{{id}} Soeseno, Ari.1993. Burung Hias Aneka Jinis dan Perawayannya. Jakarta: PT Penebar Swadaya. Hal 124</ref> Manuk Kenari nggadhahi ukuran ngantos [[14]]cm.<ref name="Buku1"/> Prawakanipun saking badan nggadhahi warna [[kuning sitrun]] kanthi [[garis]] ingkang radi peteng.<ref name="Internet5">{{id}}[http://somemap.com/news/jenis-kenari.html Jenis Kenari](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref> Awaké arupa [[kuning sitrun]] kanthi garis kang luwih peteng. <ref name="Buku1"/> [[Wulunipun]] lan [[buntutipun]] nggadhahi warnanipun [[cemeng]] ingkang pinggiranipun warna [[ijem]] semu [[kuning]].<ref name="Buku1"/> Ing ngandhapipun [[badan]] warnanipun radi [[kuning]].<ref name="Buku1"/> Wujudipun Manuk Kenari menikapunika [[alit]] ugi nggadhahi [[swanten]] ingkang saé.<ref name="Internet1"/>
 
==Jinis==
Wiwit gangsal abad kepengker, manuk kenari asring kawin silang kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun, dadosaken manuk kenari piyambak nggadhahi jinis kadosta:<ref name="Internet1"/>
# [[Kenari Norwich]], menikapunika jinis ingkang nggadhahi sejarah bènten kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun.<ref name="Internet3">{{id}}[http://kenariku.tripod.com/html/jenis.html Jenis Kenari yang Umum](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref><ref name="Internet4">{{id}}[http://www.wasalam.co.cc/2011/02/jenis-jenis-kenari_17.html Jenis-Jenis Kenari](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref> Rikala semanten kathah tiyang nenun saking bangsa [[Flam]] ingkang ngingu manuk kenari jinis menikapunika lan asring dipunasta pindah dhateng [[Inggris]] amargi dipunjajah dening bangsa [[Spanyol]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Penenun-penenun menikapunika manggèn wonten dhaérah [[Norwich]] ing [[Norflok]] [[(Inggris)]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Pratandha saking manuk kenari jinis menikapunika [[wulunipun]] ingkang [[kandel]] lan wujudipun [[bunder]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [[Dadanipun]] amba, [[gegeripun]] cekak ugi amba,[[wulunipun]] cekak lan [[buntutipun]] ugi cekak.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Manuk menikapunika nggadhahi warna [[ijem]]. .<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun kinten-kinten [[15-16]]cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Cinnamon]], menikapunika mèmper kaliyan Kenari [[Norwich]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet4"/> Manuk menikapunika nggadhahi [[wulu]] ingkang [[kandel]] lan wujud ingkang sarwa [[bunder]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Border]], jinis menikapunika ingkang paling misuwur ing kalangan kenari sanèsipun.<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Manuk jinis menikapunika asalipun saking [[Cumberland Fancy]], lan saking [[Sempadan]] [[(Border)]] antawisipun [[lnggris]] lan [[Scotland]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Wujudipun bunder sedaya menawi dipuntingali saking pundi kemawon.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun namung ngantos [[14]] cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Lancashire]], menikapunika jinis paling ageng ing negaranagara [[Inggris]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet4"/> Jaman saniki Kenari spesies jinis menikapunika ugi angèl dipuntemoni.<ref name="Internet3"/> Manuk jinis menikapunika namung ketingal menawi nembé ngempal kaliyan jinis kenari sanèsipun.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Pratandha jinis kenari menikapunika nggadhahi [[mahkota]] utawi jambul ingkang dipunwastani [[Lancashire Coppy]].<ref name="Internet3"/> Ingkang wujudipun bunder ingkang dipunwastani [[Lancashire Plain Head]].<ref name="Internet3"/>
# [[Kenari Gloster]], kenari jinis menikapunika paling alit saking jinis kenari sanèsipun.<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun boten langkung [[11]]cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet5">{{id}}[http://burungkicauan.net/ciri-kenari-f1/](dipunundhiuh tanggal 26 April 2011)</ref><ref name="Internet3"/> Kenari Gloster warnanipun kuning lan wulunipun warna [[pethak]] semu [[ijem]] sami kaliyan [[buntutipun]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> ing [[sirah]] wonten ingkang nggadhahi [[jambul]] wonten ugi ingkang boten nggadhahi [[jambul]].<ref name="Internet3"/> Manuk jinis menikapunika ingkang boten nggadhahi jambul saged dipunwastani [[Consort]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari London Francy]], menikapunika jinis kenari ingkang paling [[sepuh]] lan ugi sampun [[punah]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [5] Manuk jinis menikapunika saé sanget wujudipun.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [[Wulu]] lan [[buntutipun]] werni semu [[emas]] lan hiasan warni [[cemeng]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Fite Francy]], Manuk jinis menikapunika nembé dipuntepang dèning [[masyarakat]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> miturut kapitadosan masyarakat jinis menikapunika renkarnasi saking jinis kenari [[london francy]] ananging nggadhahi ukuran langkung [[alit]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Kanthi [[wulu]] ingkang [[alus]] lan [[buntutipun]] warna [[pethak]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [5] Dawanipun ugi boten langkung [[11]] cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari American Singer]], kelebet jinis kenari ingkang sacara fisik endah lan nggadhahi swanten ingkang sae. Kenari American Singer menikapunika asil silangan Kenari Border lan Kenari Roller. Sebaran: Kenari American Singer dipunkembangaken taun 1930-an dening sakelompok [[wanodya|wadon]] ingkang salajengipun dipuntepangi kanthi nami “The Eight Boston House Wives”. Kenari American Singer kawitanipun dipunsebat “North American canary” utawi kenari Amerika Lor lan diasilaken saking silangan Kenari Roller Jerman (30%) lan Kenari Border (70%). Peksi menikapunika kathahipun sumebar ing Amerika.
 
===Varietas Kenari ingkang dipunkembangaken===
# Kenari Waterslager
# Kenari Yorkshire
# Kenari Scotch Fancy
 
===Varietas langka===
Serinus canaria MHNT 223 Tenerife 2000m pin RdN.jpg|
</gallery>
 
 
==Cathetan Suku==
{{reflist}}
{{Manuk Oceh}}
 
[[Kategori:Manuk ocèh-ocèhan]]
[[Kategori:Manuk]]
63.083

besutan