Peruté: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (sithik)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Router 1.jpg|thumb|250 px| Peruté]]
 
'''Piranti router''' utawi wonten ing [[basa Inggris]] kawéntar kanthi nama ''Router'' menikapunika kalebet salah satunggaling piranti [[jaringan]] [[komputer]] ingkang ngirim paket data liwat jaringan utawi [[internèt]] kanggé ingkang dipuntuju, nglampahi proses ingkang kawéntar kanthi sebutan ''routing''.
 
Proses peruté menikapunika kadadéan wonten ing lapisan 3 inggih menikapunika lapisan jaringan kados [[Internet Protokol]] saking ''stack protokol'' pitung laping [[OSI]].
 
Peruté utawi router menikapunika ginanaipun kanggé ngubungaken kalih utawi langkung [[jaringan]] kanggé nglajengaken data saking jaringan ingkang satunggal dumugi jaringan sanèsipun. Router menikapunika béda kaliyan [[switch]]. Amargi switch menikapunika kanggé ngubungaken piranti supados ndhapuk [[Local Area Network]] utawi LAN <ref name="internet1">[http://www.p2ka-waykanan.net/index.php/component/content/article/41-teknik-komputer-dan-jaringan/81-fungsi-router-dalam-jaringan-komputer], Fungsi router dalam jaringan komputer (dipun-akses tanggal 03 November 2012).</ref>.
 
Minangka gambaran bédanipun fungsi router lan [[switch]] kalebet dalanan, router menikapunika kalebet penghubung antar dalan. Saben griya mapan wonten ing alamat kanthi urutan tartamtu. kanthi cara ingkang sami [[switch]] ngubungaken piranti ingkang saben piranti gadhah [[alamat IP]] piyambak wonten ing satunggaling [[LAN]].
 
Router kathah kaginakaken wonten ing [[jaringan]] kanthi dhasar ''teknologi protokol'' [[TCP/IP]] lan router ingkang jinis menikapunika dipunwastani ''IP Router''. Kejawi ''IP Router'' wonten malih ''AplleTalk Router'' lan sanès-sanèsipun. Internet menikapunika salah satunggaling tuladha utami saking [[jaringan]] ingkang kagungan kathah [[IP]]. Router saged kaginakaken kanggé ngubungaken kathah jaringan alit dhateng jaringan ingkang langkung ageng ingkang kawastanan ''internetwork''. Utawi kanggé merang jaringan ingkang ageng dhateng ''subnetwork'' supados ningkataken kinerja lan nggampilaken manajemenipun.
 
Router ugi saged kanginakaken kanggé ngubungaken kalih [[jaringan]] kanthi media sanes. Kadosta ''router wireless'' ingkang padatanipun saged ngubungaken [[komputer]] kaliyan [[radio]], lan ugi ndukung hubungan [[komputer]] kanthi [[kabel]] [[UTP]] utawi ingkang sanès aristektur jaringan kados [[Ethernet]] dhateng [[Token Ring]].
 
Router ugi saged kaginakaken kanggé ngubungaken [[LAN]] dhateng satunggaling layanan [[telekomunikasi]] kados telekomunikasi ''leased line'' utawi ''Digital Subscriber Line'' [[DSL]]. Router ingkang kaginakaken saking [[LAN]] dhateng koneksi ''leased line'' kados T1 utawi T3 asring dipunarani ''access server''. Kejawi menikapunika router ingkang kaginakaken kanggé ngubungaken jaringan lokal dhateng koneksi [[DSL]] dipunwastani ''DSL router''.
 
Router-router jinis kasebut padatanipun gadhah fungsi [[firewall]] kangge napis paket adhedhasar alamat sumber lan alamat tujuan paket kasebut. Ananging wonten ugi router ingkang boten gadhah menikapunika. Router ingkang gadhah fitur napis paket dipunwastani ''packet-filtering router''. Padatanipun router mblokir lajeng lintas data ingkang kapancar kanthi cara ''broadcast'' saéngga saged nyegah ''broadcast strom'' ingkang saged ngganggu kinerjaning jaringan.
 
== Jinis Peruté ==
Kanthi umum peruté menikapunika kapérang dados kalih jinis, inggih menikapunika :
* ''Static router'' utawi peruté statis : inggih menikapunika peruté ingkang gadhah tabèl ''routing statis'' ingkang dipunatur kanthi manual déning ''administrator'' [[jaringan]].
* ''Dynamic router'' utawi peruté dinamis : inggih menikapunika peruté ingkang gadhah ''dab'' ndamel tabèl ''routing'' dinamis kanthi mirengaken lalu lintasing jaringan lan ugi gadhah ubungan kaliyan router sanèsipun<ref name="internet2">[http://www.scribd.com/doc/31535664/Router-adalah], Router (dipun-akses tanggal 03 November 2012).</ref> .
 
== Cathetan suku ==
{{Reflist}}
 
[[Kategori:komputerKomputer]]
[[Kategori:jaringanJaringan]]
63.084

besutan