Soedirman: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Pranala njaba: yaiku -> ya iku, miturut Bausastra Jawa Balai Bahasa Yogyakarta, removed stub tag using AWB)
c (éjaan using AWB)
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 Desember 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral dening Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
Nalika Agresi Militer II Belanda kedaden, ibukotanipunkutha krajannipun Indonesia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai dening tentara Belanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking Belanda tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng Belanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonesia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta lan saperangan anggota kabinet dipuncekel dening tentara Belanda. Amargi kahanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
 
==Tilar Donya==
Nalika 29 Januari 1950, Jendral Soedirman tilar donya ing kutha [[Magelang, Jawa Tengah]] sebab gerah [[Tuberkulosis]] ingkang awrat. Lan dipunmakamaken ing [[Taman Makam Pahlawan Kusuma NegaraNagara]] ing [[Semaki, Yogyakarta]]. Panjenenganipun tunjuk dados [[Jendral Besar Anumerta]] kanthi gangsal lintang, dumugi samenikasapunika pangkat punika namung dipunparingaken dening 3 Jendral ing Indonesia inggih menikapunika Haji Muhammad Soeharto, Abdul Haris Nasution lan panjengipun.
 
== Pranala njaba ==
63.851

besutan