Sèl (biologi): Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
→‎Sajarah panemon sèl: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (→‎Sajarah panemon sèl: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
== Sajarah panemon sèl ==
 
Wiwitané sèl digambaraké ing taun 1665|[[1665]] déning sawijining èlmuwan Inggris|[[Inggris]] [[Robert Hooke]] sing wus nliti irisan tipis [[gabus]] nganggo [[mikroskop]] sing dirancang dhéwé. Tembung ''sèl'' asalé saka tembung [[basa Latin|Latin]] ''cellulae'' sing tegesé 'kamar-kamar cilik'. [[Anton van Leeuwenhoek]] nglakokaké akèh pangamatan marang benda-benda lan jasad-jasad renik lan nedahaké sepisanan marang donya yèn ana "kauripan ing donya liya" sing durung tau dideleng déning manungsa. Karyané dadi dhasar kanggo cawang [[biologi]] sing wigati saiki yaikuya iku [[mikrobiologi]].
 
Perkembangan mikroskop suwéné mèh 200[[200]] taun sabanjuré wis mènèhi kasempatan marang para ahli kanggo nliti susunan awak makluk urip. Sarangkéyan panlitèn wis dilakokaké déning rong èlmuwan saka [[Jerman]] yaikuya iku [[Matthias Schleiden]] (ahli tetenduran, [[1804]]-[[1881]]) lan [[Theodor Schwann]] (ahli kéwan, [[1810]]-[[1882]]). Loro èlmuwan mau nyimpulaké yèn saben makluk urip kasusun saka sèl. Sabanjuré ing taun [[1885]] sawijining èlmuwan Jerman, [[Rudolf Virchow]], ngamati yèn sèl bisa milah dhiri lan mbentuk sèl-sèl anyar.
 
== Struktur sèl ==
18.000

besutan