F/A-18 Hornet: Béda antara owahan

112 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
}}
[[Gambar:F-18 Take off, Perfomance and landing @ Farnborough Airshow 2008.ogv|thumb|F-18 pada Farnborough Airshow 2008]]
'''F/A-18 Hornet''' gweyan [[McDonnell Douglas]] (saiki gabung sajrone [[Boeing]]) yaikuya iku pesawat tempur [[supersonik]] [[pesawat tempur serbaguna|serbaguna]] kang isa dioperasikan saka lan [[kapal induk]] ing kabeh cuaca, dirancang supaya isa [[pertempuran udara|bertempur di udara]] lan [[pesawat serang darat|menyerang sasaran ing darat]] (F/A yaikuya iku inisial kanggo ''fighter'' (tempur) lan ''attack'' (serang)). F/A-18 yaikuya iku turunan saka [[YF-17]] ing dasawarsa 1970-an kanggo digunakake dening [[Angkatan Laut Amerika Serikat|Angkatan Laut]] lan [[Korps Marinir Amerika Serikat]]. Hornet uga digunakake dening angkatan udara ing pira-pira negara. Pesawat iki wis dadi pesawat peraga dirgantara kanggo Skuadron Peraga Terbang Angkatan Laut Amerika Serikat, Blue Angels, awit tahun 1986.
Hornet nduweni peran minangka pesawat tempur pengawal, [[pertahanan udara]], [[perusak pertahanan udara musuh]], [[larangan udara]], [[pesawat serang antigerilya]], lan [[pesawat intai]]. Keserbagunaan lan keandalané wis mbuktèkaké dadi aset bernilai ing salah sijiné kapal induk, senajan déwéké dikritik amerga kelemahané sajroné hal jelajah lan daya muat ketimbang karo kang diduweni pesawat-pesawat mutakhir pendahulunya, kayata [[F-14 Tomcat]] sajroné hal peran tempur lan serang-tempur, lan [[A-6 Intruder]] lan [[A-7 Corsair II]] sajroné hal peran serang.<ref name="FedAmSci">[http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/f-18.htm "F/A-18 Hornet."] ''Federasi Ilmuwan Amerika''. Kaunduh 11/1/13.</ref>
 
F/A-18 Hornet dadi dasar kanggone pengembangan [[F/A-18E/F Super Hornet]], yakni pesawat tempur rancang-ulang F/A-18 kang luwih gedhé lan evolusioner. Ketimbang karo Hornet, Super Hornet berukuran luwih gedhé, luwih abot, lan ana perbaikan sjroné hal daya jelajah lan daya muaté. F/A-18E/F awalé diusulaké minangka alternatif kanggo pesawat tempur kang sama sekali anyar kanggo ngganteni pesawat serang kang isih bertugas kayata A-6. Varian kang luwih gedhe uga diarahake kanggo ngganteni F-14 Tomcat kang wis meh uzur, kanti menkono isa saling berganti-tugas karo Hornet ing Angkatan Laut Amerika Serikat, lan bertugas ing rentang peran kang luwih amba meliputi pengisian bahan bakar ing udara, lan anjungan pengacau kelistrikan (''electronic jamming platform'').<ref name="NavySuper">[http://www.chinfo.navy.mil/navpalib/aircraft/fa18/shornet2.html "F/A-18E/F Super Hornet ... Penerbangan Angkatan Laut Terkemuka memasuki Abad ke-21."] ''Angkatan Laut Amerika Serikat'', 28 Februari 2006. Diakses pada: 4 Juli 2008.</ref>
 
 
 
== Operator ==
 
*Kru: F/A-18C: 1, F/A-18D: 2 (pilot and weapons system officer)
*Dawa: 56 &nbsp;ft
*Amba swisi: 40 &nbsp;ft
*Duwur: 15 &nbsp;ft 4 in
*Amba Swiwi: 400 &nbsp;ft²
*Airfoil: NACA 65A005 mod root, 65A003.5 mod tip
*Bobot kosong: 24,700 &nbsp;lb
*Bobot terisi: 37,150 &nbsp;lb
*Bobot maksimum lepas landas: 51,550 &nbsp;lb
*Mesin: 2× General Electric F404-GE-402 turbofans
*Dorongan kering: 11,000 &nbsp;lbf masing-masing
*Dorongan kanti pembakar lanjut: 17,750 &nbsp;lbf masing-masing
 
 
===Kinerja===
 
*Laju maksimum: Mach 1.8 (1,190 &nbsp;mph, 1,915 &nbsp;km/h) at 40,000 &nbsp;ft (12,190 m)
*Radius tempur: 330 &nbsp;mi on hi-lo-lo-hi mission
*Jarak jangkau ferri: 2,070 &nbsp;mi
*Batas tertinggi servis: 50,000 &nbsp;ft
*Laju panjat: 50,000 &nbsp;ft/min
*Beban sayap: 93 &nbsp;lb/ft²
*Dorongan/berat: >0.95
 
 
===Persenjataan===
 
*Senjata api: 1× 20 &nbsp;mm (0.787 &nbsp;in) M61 Vulcan nose mounted gatling gun, 578 rounds
*Titik keras: 9 total: 2× wingtips missile launch rail, 4× under-wing, and 3× under-fuselage dengan kapasitas 13,700 &nbsp;lb (6,215 &nbsp;kg) external fuel and ordnance,
 
*Titik keras: 9 total: 2× wingtips missile launch rail, 4× under-wing, and 3× under-fuselage dengan kapasitas 13,700 lb (6,215 kg) external fuel and ordnance,
 
*Roket:
70 &nbsp;mm (2.75 &nbsp;in) Hydra 70 rockets
5 in (127 &nbsp;mm) Zuni rockets
 
 
*Rudal:
4× AIM-9 Sidewinder or 4× AIM-132 ASRAAM or 4× IRIS-T or 4× AIM-120 AMRAAM, and
2× AIM-7 Sparrow or additional 2× AIM-120 AMRAAM
 
 
*Air-to-surface missiles:
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW)
Taurus missile (Cruise missile)
 
 
*Anti-ship missile:
CBU-97Mk 20 Rockeye II
B61/Mk57 nuclear bombs[16]
 
 
*Others:
LITENING targeting pod (USMC, Royal Australian Air Force, Spanish Air Force, and Finnish Air Force only) or
up to 3× 330 US gallon Sargent Fletcher drop tanks for ferry flight or extended range/loitering time.
 
 
*Avionik
 
|lists=
 
 
|see also=
 
}}
 
 
== Album ==
{{Northrop aircraft}}
{{McDonnell Douglas military aircraft}}
{{pesawat militer-stub}}
{{pesawat-stub}}
 
[[Kategori:Pesawat terbang Boeing|F/A-18 Hornet]]
[[Kategori:Pesawat jet bermesin ganda (Twinjet)|F/A-18 Hornet]]
[[Kategori:Pesawat jet supersonik|F/A-18 Hornet]]
 
 
{{pesawat militer-stub}}
{{pesawat-stub}}
18.000

besutan