Moluska: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB
(mertalaké saka basa Indonésia)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
'''Moluska''' (filum '''Mollusca''', saka [[basa Latin]]: ''molluscus'' = empuk) minangka [[kéwan]] [[blastosel|triploblastik]] [[selom]]ata sing awaké empuk. Jroning filum iki kalebu kabèh kéwan empuk mawa cangkang utawa ora, kayadéné manéka jinis [[Gastropoda|siput]], [[kiton]], [[Bivalvia|kerang-kerangan]], sarta [[Cephalopoda|cumi-cumi lan kerabaté]].
 
Moluska minangka [[filum]] paling gedhé kaloro jroning krajan [[kéwan]] sawisé filum [[Arthropoda]]. Wektu iki dikira-kira ana 75 èwu jinis, ditambah 35 èwu jinis jroning wangun [[fosil]]. Moluska urip ing [[segara]], [[banyu tawar]], [[payau]], lan [[dharat]]. Saka palung bawana ing segara nganti pagunungan sing dhuwur, malah uga gampang tinemu ing saubengé [[omah]].
 
Moluska disinaoni jroning cawang [[zoologi]] sing disebut '''malakologi''' (''malacology'').
 
== Ciri awak ==
 
=== Strukur lan fungsi awak ===
Awak kéwan iki kawangun saka telung bagéyan, yaikuya iku [[sikil]], [[awak]], lan [[mantel (hewan)|mantel]].
 
[[Sistem saraf]] moluska dumadi saka cincin saraf sing nduwèni [[esofagus]] kanthi serabut saraf sing nyebar. Sistem pancernaané pepak, dumadi saka [[cangkem]], [[esofagus]], [[lambung]], [[usus]], lan [[anus]].
 
Anatomi moluska relatif mèmper karo vertebrata. Bab iki nyebabaké akèh ahli ngira yèn vertebrata lan moluska isih nduwèni hubungan évolusi. Bab iki dikuwataké uga kanthi kanyatan yèn moluska, utamané Cephalopoda, nduwé utek sing tuwuh apik lan ana sing kabukti nduwèni kamampuan pangéling-éling sing kuwat.
 
 
{{Animalia}}
{{kéwan-stub}}
 
[[Kategori:Moluska| ]]
 
 
{{kéwan-stub}}
18.000

besutan