Trakéa: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: iinggih punika → inggih punika (3) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku, nggih punika → inggih punika (3) using AWB)
c (éjaan, replaced: iinggih punika → inggih punika (3) using AWB)
'''Trakéa''' (batang tenggorokan) ménika pipa ingkang dhawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin tulang rawan ingkang kabéntuk C, cincin tulang rawan punika ing bagian wingking, botén kasambung ya iku ing panggenan trakèa kantèl ing [[esofagus]]. Sakpunika migunani kanggè nahanakén supados trakea ajeg kabuka.
Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan [[fibrosa]], sanesipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken dening [[epitelium bersila]]. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring sahingga kaliyan gerakan punika debu lan butir-butir lembut sanesipun ingkang derek mlebet punika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih bentuk [[bronkus]].<ref>{{id}}[http://www.sentra-edukasi.com/2011/08/organ-pernapasan-manusia.html#.UIV3c2dP50s Organ Pernapasan Manusia] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
Trakea utawi saluran udara iinggihinggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggenanipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil tulang vertebra toraks kaping gangsal lan saklajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka bentuk trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Bagian huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi dening otot cincin. Ing panggenan trakea nyabang, wonten setunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi dening ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>{{id}}[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Trakea ==
Fungsi trakea iinggihinggih punika kangge nyediaken panggenan kangge udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing rongga irung.
<ref>{{id}}[http://www.google.co.id/tanya/thread?tid=4093ecae207a03ea Fungsi Trakea] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
Organ pernapasan trakea saking faring udara ngelampahi laring, pangenane pita suanten, saking laring, udara mlebet trakea. Trakea dipunsebat ugi ''pipa angin'' utawi saluran udara. Trakea gadahi dhawa kirang langkungipun 11,5&nbsp;cm kaliyan diameter 2,4&nbsp;cm. Trakea kasusun saking sekawan lapisan, iinggihinggih punika lapisan [[mukosa]], lapisan [[submukosa]], lapisan [[tulang rawan]], lan lapisan [[adventitia]]. Lapisan [[mukosa]] punika saking sel-sel epitel berlapis semu bersila ingkang ngandut sel goblet ingkang ngasilake lendir (mucus). Silia lan lendir gadahi fungsi nyaring debu utawa reget ingkang sampun mlebet. Lapisan [[submukosa]] punika saking jaringan ikat. Lapisan tulang rawan punika kirang langkunge wonten 18 tulang rawan kabentuk horuf C. Lapisan [[adventitia]] punika saking jaringan ikat. Dinding trakea dipunlapisi lendir ing dinding trakea. Lendir punika gadahi fungsi nahan kangge nahan benda asing ing membran sel epitel.<ref>{{id}}[http://budisma.web.id/materi/sma/biologi-kelas-xi/sistem-pernapasan-pada-manusia/ Sistem Pernapasan pada Manusia] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
trakea gadahi fungsi dados saluran udara pernapasan nuju ing [[alveolus]]. Trakea punika organ tunggal ing tengah ingkang gadahi dhawa rata-rata ing tiyang dewasa 11&nbsp;cm.<ref>{{id}}[http://carapedia.com/alat_pernafasan_info2370.html Alat Pernapasan] (dipununduh Tanggal 21 oktober 2012)</ref>
 
18.000

besutan