Fatamorgana: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  6 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB
c (Bot: Migrating 28 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q210659 (translate me))
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
[[Gambar:Egypt-fatamorgana.jpg|thumb|250 px|Fatamorgana ing padhang pasir]]
'''Fatamorgana''' yaikuya iku salah siji [[kadadèyan]] utawa [[fenomena]] optis kang biyasané ana ing panggonan kang amba kayata [[segara wedhi|padhang gesik]] utawa [[padhang ès]]. <ref name="internet1">{{id}}[http://www.artikata.com/arti-327039-fatamorgana.html artikata.com](diaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref> Fatamorgana bisa diarani gambaran kang diwangun déning [[hawa]] utawa udhara. <ref name="internet2"/> Fatamorgana disebabaké amarga salapis udhara kang panas lan tipis ing sandhuwuré panggonan, hawa iki nekuk utawa mbéngkokaké [[cahya]] saka langit saéngga katon teka saka [[dalan]].<ref name="internet2"/> Saka prastawa iki katon kaya pantulan kang katon kaya ana banyu ing sandhuwuré panggonan kang panas.<ref name="internet2"/> Miturut èlmu [[fisika]], fenoména [[optik]] iki kadadéyan amarga cahya kang kuwat dibengkokaké nalika ngliwati lapisan hawa kang nduwèni suhu kang panas ing lapisan [[atmosfer]].<ref name="internet2"/>
 
Fatamorgana uga ditemtokaké déning titik pangamatan. <ref name="internet2"/> Sangsaya dhuwur titik pangamatan, fatamorgana saya ora cetha.<ref name="internet2"/> Fatamorgana cetha nalika manggon ing titik pengamatan kang cendhèk.<ref name="internet2"/> Para pelaut biyasané ngertèni [[pulo]] kang nglayang ing udhara, iki kadadéyan nalika para pelaut ngematna ''pemandangan'' laut saka [[kapal]] kanthi panggonan kang dhuwuré loro utawa telung [[meter]] ing sandhuwuré segara lan uga saka panggonan kang rata.<ref name="internet2"/>
 
Umpamané ing [[gunung]] [[pasir]], fatamorgana arupa [[tlaga]] utawa [[banyu]] utawa [[kutha]]. <ref name="internet1"/> Iki sabeneré ora nyata.<ref name="internet1"/> Fatamorgana disebabaké pantulan saka [[langit]] kang dipantulaké hawa [[panas]]. <ref name="internet1"/> Hawa panas iki gunané kanggo dadi kaca utawa pengilon kang mantulaké kahahan ing salah siji panggonan.<ref name="internet1"/> Amarga ora kadadéyan kang sabeneré mulané fatamorgana uga diarani apusan mata.<ref name="internet2"/>
 
Ora mung ing gunung [[pasir]] kang panas, fatamorgana uga kadadéyan ing wajan kang isiné [[lenga]] kang panas lan ing dalan kang panas nalika wayah [[awan]]. <ref name="internet2">{{id}}[http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2010/03/sekilas-tentang-fatamorgana/ wartawarga.gunadarma.ac.id](diaksès tanggal 3 Juli 2011)</ref> Fatamorgana uga bisa kadadéyan ing [[kutub]]. <ref name="internet2"/> Biyasané kadadéyan nalika kahanan lagi cerah lan hawané rada panas ing panggonan kang ana lapisan [[ès]].<ref name="internet2"/> Lapisan ès iki marakaké hawa dadi mudhun. <ref name="internet2"/>
 
Tembung '''fatamorgana''' dijupuk saka [[basa Italia]].<ref name="internet1"/> Tembung iki asalé saka jeneng duluré [[wadon]] [[Raja Arthur]] yaikuya iku [[Faye le Morgana]].<ref name="internet1"/> Dhèwèké arupa [[peri]] utawa [[widodari]] kang bisa malih wujud.<ref name="internet1"/>
 
== Cathetan sikil ==
18.000

besutan