Paus Telesphorus: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q81647 (translate me))
c (éjaan using AWB)
| predecessor = [[Paus Sixtus I|Siktus I]]
| successor = [[Paus Hyginus|Hyginus]]
| birth_date = ''tanggal mbotenboten dipunmangertos''
| birthplace = [[Yunani]]
| death_date = [[137|±137]]
| other=
}}
[['''Paus Telesphorus]]''' punika ngasta jabatan Paus [[greja|Gréja]] [[Katulik]] [[Roma]] antawis taun ([[125]]-[[136]]).
 
'''Paus Tèlèsphorus''' yoiku [[Paus]] teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pemerintahan [[Kaisar Romawi]] [[Hadrian]] lan Antoninus Pius. Deweke kemedosan Yunani lan lahir neng Terranova da Sibari <ref name="buku1"> Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8. </ref>, Calabria, Italia.
 
Telesphorus secara tradisional diperhitungake koyok uskup Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yen deweke uwis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), deweke ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir oleh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus yoiku sing pertama neng sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.
 
Eusebius (Sejarah Gereja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane neng taun keloro belas teko pemerintahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pemerintahan Antoninus Pius (138-139) <ref name="buku2"> Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4. </ref>.
 
Ning Martirologi Romawi pestane dirayakake neng tanggal 2 Januari, Gereja Yunani ngrayakake iku neng 22 Februari.
 
Tradisi Misa Natal tengah bengi, perayaan Paskah neng dino Minggu, sing ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria biasane dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yen atribusi kesebut akurat.
 
Sebuah fragmen surat teko Irenaeus neng Paus Victor I selama kontroversi Paskah neng akhir abad neng-2, ugo diawetake oleh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku yoiku kliru siji teko para uskup Romawi sing selalu ngrayakake Paskah neng dino Minggu, duduk neng dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekutuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki kebiasaan iki.
 
Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake deweke koyok seorang pertapa sing tinggal neng Gunung Karmel.
 
Kuto Saint-Telesphore, neng bagian kulon doyo teko Kanada Quebec provinsi, dijenengi nurut jenengne.
 
==Cathetan Suku==
Penerus= [[Paus Hyginus]]}}
 
[[Kategori: Paus]]
[[Kategori:Pati 137|Telesphorus]]
[[Kategori:Paus|Telesphorus]]
63.842

besutan