Alessandro Volta: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB
c (Bot: Migrating 72 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q680 (translate me))
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
[[Gambar:Alessandro Volta.jpg|thumb|240px|Alessandro Volta]]
'''Alessandro Volta''' yaikuya iku ahli fisika kang misuwur ing [[Italia]]. <ref name="internet 1"> {{id}} [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 23]</ref> Dheweke lair tanggal 18 Februari 1745 ing [[Como]], [[Lombardio]], Italia. <ref name="internet 1"/> Dheweke duweni dulur cacah sanga kang sekabehane mlebu biara, kejaba Volta. <ref name="internet 1"/> Nalika isih cilik, Volta dianggep minangka anak kang bodho lan duweni kekurangan. <ref name="internet 1"/> Dheweke bisa ngomong nalika umur patang taun. <ref name="internet 1"/> Ora ana kang nyangka yen Volta duweni kaluwihan nalika nganjik dhewasa. <ref name="internet 1"/> Volta malah duweni kekerepan yen dheweke bakal dadi ahli fisika nalika umure 14 taun. Amarga mempenge anggone sianu, pungkasane Volta kasil dadi salah sawijining Iluwan kang disegani dening akeh wong. <ref name="internet 1"/> Ing taun 1786, [[Luigini Galvani]], kancane Volta lan sawijining ahli fisika, nindakake eksperimen marang sikil kodhok kang ditali nganggo tali tembaga. <ref name="internet 1"/> Nalika sikile kodhog nyenggol wesi, sacara otomatis sikile mau obah. <ref name="internet 1"/> Anane kedadeyan mau, mula Galvani duweni panyaruwe menawa daging kodhok ngandhut listrik. <ref name="internet 1"/>
Kesimpulan mau ora langgsung ditampa dening Volta. <ref name="internet 2"> {{id}} [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.''105 Tokoh dan Perintis Dunia''.Yogyakarta:Narasi Hal. 24]</ref> Dheweke banjur ngupaya kanggo mbuktekake kebenaran mau. <ref name="internet 2"/> Asile, nalika taun 1794 utawa wolung taun sawise kedadeyan mau, Volta entuk kesimpulan saka percobaane. <ref name="internet 2"/> Volta kandha yen anane listrik mau dudu saka daging kodhok nanging saka tembaga mau. <ref name="internet 2"/> Anane kedadeyan iki, nyebabake anane padon antarane wong kang ngnut Volta karo wong kang padha nganut Galvani nganti enem taun suwene.<ref name="internet 2"/> Banjur ing taun 1800, Volta kasil anggone nemokake batre. <ref name="internet 2"/> Penemuan iki banjur bisa ngalahake teorine Galvani lan bisa bubarake padone mau. Alessandro Volta tinggal dunya nalika umure 82 taun tanggal 5 Maret 1827 ing Como. <ref name="internet 2"/>
 
== Cathetan suku ==
18.000

besutan