Trakéa: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: iinggih punika → inggih punika (3) using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
 
'''Trakéa''' (batang tenggorokan) ménika pipa ingkang dhawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin tulang rawan ingkang kabéntuk C, cincin tulang rawan punika ing bagian wingking, botén kasambung ya iku ing panggenan trakèa kantèl ing [[esofagus]]. Sakpunika migunani kanggè nahanakén supados trakea ajeg kabuka.
Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan [[fibrosa]], sanesipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken deningdéning [[epitelium bersila]]. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring sahingga kaliyan gerakan punika debu lan butir-butir lembut sanesipun ingkang derek mlebet punika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih bentuk [[bronkus]].<ref>{{id}}[http://www.sentra-edukasi.com/2011/08/organ-pernapasan-manusia.html#.UIV3c2dP50s Organ Pernapasan Manusia] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggenanipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil tulang vertebra toraks kaping gangsal lan saklajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka bentuk trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Bagian huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi deningdéning otot cincin. Ing panggenan trakea nyabang, wonten setunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi deningdéning ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>{{id}}[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Trakea ==
Fungsi trakea inggih punika kangge nyediaken panggenan kangge udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing rongga irung.
63.849

besutan