Abad Renaisans: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
[[Gambar:Antonello_da_Messina_008.jpg|thumb|200px|Lukisan deningdéning Antonello da Messina saka zaman Renaisans]]
 
'''Abad Renaisans''' utawa '''Jaman Renaisans''' ya iku jaman lair ulang kabudayan [[Yunani]]-[[Romawi]] ing [[Éropah]] nalika abad kaping 15 nganti 16 M.<ref name="Simon">Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.</ref> Kadadéyan iku kawiwitan sawisé ana pangaruh saka [[agama Kristen]] ing kabudayan sing wis ana.<ref name="Simon"/> Nanging, [[wong|wong-wong]] ing jaman saiki wis nggolèki pathokan utawa panutan anyar kanggo ngganti kabudhayan [[Yunani-Romawi]] kang wis dikenal kanthi apik.<ref name="Simon"/> Kabudhayan klasik iki uga dipuja lan didadèkaké panutan kabèh ''peradaban'' manungsa kang ana.<ref name="Simon"/><ref name="Gordon" >Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .</ref>
Kabudayan Yunani-Romawi iku kabudayan kang manggonaké manungsa dadi ''subjèk'' utawa sing nglakoni kang utama.<ref name="Simon"/> Salah sijiné ya iku [[Filsafat Yunani]], ing kono nuduhaké yèn [[manungsa]] iku makhluk kang nduwèni pikiran lan mikir salawasé ngenani donya lan nentokaké apa kang kudu dilakoni supaya bisa urip, lan isa oleh kamulyan (''eudaimonia'').<ref name="Hale">Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref>
 
Ing kasustran Yunani, tuladhané carita ngenani [[Odisei]] deningdéning [[penyair]] Yunani Kuna, [[Homerus]] kang nyritakaké babagan waniné manungsa mubengi ndonya sautuhé kanthi kebak tantangan lan carita pengalaman anyar.<ref name="Hale"/> Arsitektur gaya Yunani-Romawi nggambaraké yèn manungsa iku bisa nggawé sesambungan kang tentrem ing antarané donya ukum, kakuwatan, lan kaéndahan.<ref name="Hale"/> Saliyané iku, [[Bangsa Romawi]] uga nduwèni kaprigelan ing babagan organisasi. Kabèh iku mau nuduhaké yèn kabudayaan [[Yunani-Romawi]] mènèhi panggon kang utama kanggo manungsa kang ana ing [[kosmos]].<ref name="Hale"/>
 
== Cathetan suku ==
63.849

besutan