Cello: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
c (éjaan using AWB)
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi bageyan saka orkestra dan menehi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi bageyan saka kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' deningdéning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' deningdéning [[Elgar]], lan loro sonata deningdéning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan deningdéning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake meneh kaluwesan piranti musik. Tuladhane ya iku ''Night of the Four Moons'' deningdéning [[George Crumb]].
== Wujude ==
Ukuran cello luwih gedhe tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang [[bas]]. Kaya kulawargane piyul, cello nduweni senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakake kanthi cara didekake ing antarane sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing ''endipin''.
 
== Ukuran ==
Cello kang ukurane standar diarani ukuran pas. Nanging ana uga cello kang ukurane luwih cilik saka 7/8 lan 3/4 nganti 1/16. Cello kang ukurane luwih cilik iku padha karo cello kang standar, wujud, nada, lan carane nggunakake, sing bedake mung ukurane kang luwih cilik. Cello kanthi ukuran 1/2 iku asline ora 1/2 saka ukuran standar, nanging mung luwih cilik sithik. Cello kang paling disenengi deningdéning para cellis iku cello kang ukurane 7/8. Cello kang digawé ing abad ka-17 lan 18 (mis. Stradivarius lan Guarneri) iku luwih cilik sithik tinimbang cello sing saiki dianggep ukurqan standar.
 
[[Kategori:Musik]]
63.849

besutan