Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (14) using AWB
c ((GR) File renamed: File:SaintLouisCoin.JPGFile:First écu, issued by Louis IX of France in 1266.jpg File renaming criterion #2: Change from completely meaningless names into suitable names, accord...)
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (14) using AWB)
|place of burial=Basilika Santo Denis, [[Paris]]
|}}
'''Louis IX''' ({{lahirmati|[[Poissy]], [[Perancis]]|25|4|1214|[[Tunis]], [[Tunisia]]|25|8|1270}}),<ref name="internet1">{{en}}[http://www.nndb.com/people/231/000092952/ Louis IX](diundhuh 12 April 2013)</ref> asring sinebut uga kanthi nama '''Santo Louis''' ([[1226]]-[[1237]]) inggih punika trah keturunan saking [[Hugues Capet]]. Louis IX lair ing [[Poissy]], ora adoh saka [[Paris]],<ref name="internet1"/> minangka putra saka [[Louis VIII saka Perancis|Louis VIII]] lan [[Blanche saka Kastilia]].<ref name="internet1"/> Piyambaké yaikuya iku putu buyut trah kaping pitu saka [[Hugues Capet]], saéngga kalebu ing [[Wangsa Kapetia|Wangsa Capet]]. Ing jaman pamaréntahané, Louis IX kerja bareng karo parlemen Paris kanggo ngundhakaké ''profesionalisme'' ing sajroning ngedegaké hukum.
 
==Sumber==
Ana akèh kang bisa dimangertèni babagan Louis saka [[Jean de Joinville]]. Jean de Joinville yaikuya iku kanca raket, kapitayan, ''konselor'' raja, lan uga mèlu dadi saksi ing pamriksaan [[Paus]] ing panguripané Louis kang dipungkasi déning ''konosasiné'' ing taun [[1297]] déning [[Paus Bonifasius VIII]].<ref>''Vie de St Louis'', ed. H.-F. Delaborde, Paris, 1899</ref> [[Biografi]] kang wigati liyané kang ditulis déning pangakuan raja [[Geoffrey of Beaulieu]], lan pandhita, [[William]] saka [[Chartres]].
 
==Sujarah==
[[Gambar:First écu, issued by Louis IX of France in 1266.jpg|thumb|left|Koin saka Saint Louis, Kabinet des Médailles, Prasasti kang tulisané '' LVDOVICVS'' (yaikuya iku "Louis")'' DEI GRACIA'' (yaikuya iku "kanthi rahmat Allah", ing basa Latin gratia'''''' diéja gracia'' )'' FRANCOR REX'' (yaikuya iku "[[Gaya saka Sovereign Perancis # Francorum Rex | Raja kaum Frank]]".., Francor'''' singkatan saka'' Francorum'')]]
 
Louis IX lair tanggal [[25 April]] [[1214]] ing [[Poissy]], celak [[Paris]]. Louis IX yaikuya iku putra Louis VIII lan Putri Blanche. Piyambaké dibaptis ing [[gereja]] La Collégiale Notre-Dame. Simbah kakungé yaikuya iku Raja Philip II saka Perancis kang tilar donya nalika umuré Louis IX 9 taun.<ref name=archstl>[http://archstl.org/becomingcatholic/page/saint-louis-king-france "Saint Louis, King of France", Archdiocese of St. Louis, MO.]</ref>
 
Ing taun [[1226]], Louis IX kanugrahan minangka Raja Perancis nalika umuré isih 12 taun. Dina kuwi ngepasi dina sédané bapaké. Ibuné, Blanche saka Castile, nyekel tampuk pamaréntahan ing jaman Louis IX isih durung dewasa miturut hukum. Nalika umuré 19 taun, Louis IX dinikahaké karo Marguerite saka Provence, kang umuré uga lagi 12 taun. Kekaroné banjur kanugrahan putra sepuluh gunggungé.
 
Louis IX yaikuya iku siji-sijiné raja Perancis kang diangkat dadi [[kanonisasi|santo]], saéngga ana akèh panggonan kang dijenengi miturut jenengé Louis IX. Tuladahané, kang paling kondhang yaikuya iku [[St. Louis, Missouri|St. Louis]] ing [[Missouri]], [[Amerika Serikat]], [[São Luís, Maranhão|São Luís do Maranhão]] ing [[Brasil]], sarta [[San Luis Potosí (negara bagian)|negara bagian]] lan kutha [[San Luis Potosí]] ing [[Meksiko]].
 
Louis IX wis ping pindho mèlu [[Perang Salib]], kang sepisan taun [[1248]] ([[Perang Salib Kapitu]]) lan sing kapindho ing taun [[1270]] ([[Perang Salib Kawolu]]). Louis IX tilar doya ing [[Tunisia]] amarga lara ing 25 Agustus 1270 nalika lagi nglakoni perang salib sing kaping pindhoné. Tahta Louis IX banjur diterusaké déning putrané yaikuya iku [[Philip III saka Perancis|Philippe III]].
 
==Perang Salib==
 
===Perang Salib Kawolu===
Ing parlemen kang dianakaké ing Paris, 24 Maret [[1267]], LOuis lan anaké telu njupuk salib. Krungu lapuran saka para ''misionaris'', Louis mutusake kanggo mudhun ing [[Tunisia]]]. Louis mrentah adhiné, [[Charles saka Anjou]] kanggo nggabung karo dheweke ing Tunisia. Tentara Salib. yaikuya iku ing antarané ana Pangéran [[Edward saka Inggris]], mudhun ing [[Carthage 17 Juli [[1270]]. Nanging, penyakit pecah ing téndha. Ing tanggal 25 Agustus, digawa dhéwé déning sawijining mungsuh.<ref name=brehier/>
 
==Sipat Religius==
Anggepan biih Louis IX minangka dadi patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis yaikuya iku wong Katolik kang taat lan dhèwèké uga mbangun Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[istana]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle yaikuya iku tuladha sampurna saka gaya arsitektur ''Gothic'', kang didegaké minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka Kekaisaran Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh yaikuya iku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh bentuk riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan sing asli nyilih ora bisa ditemokaké. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika kuwi [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyane.
 
 
==Pranala njaba==
18.000

besutan