Sidang Istimewa MPR: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (mbenakaké éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Gedung MPR-DPR.jpg|thumb|Gedung MPR RI]]
 
'''Sidang Istimewa MPR''' inggih punika sidang ingkang dipuntindakaken deningdéning [[Majelis Permusyawaratan Rakyat]] [[Indonésia]] saking panyuwunanipun [[Dewan Perwakilan Rakyat]] utawi Sidang Tahunan Majelis kangge nyuwun lan mbiji asiling pertanggungjawabanipun [[Presiden Indonesia|Presiden]] saking lampahing putusan Majelis.<ref>[http://www.hukumonline.com/berita/baca/hol259/pah-ii-menyepakati-rantap-perubahan-tatib-mpr- ''PAH II Menyepakati Rantap Perubahan Tatib MPR'', dipunundhuh saking Situs HukumOnline]</ref> Sidhang punika dipunadani menawi presidhen dipunanggep sampun nglanggar [[Undang-Undang Dasar 1945]] lan nyimpang saking [[GBHN]], ingkang salajengipun laporan tanggel jawabipun badhe dipuntindakaken wonten ing SIdang Istimewa, ingkang padatanipun ngarah wonten ing kupiya nglengseraken jabatanipun.
Sasampunipun maujud lan dipunlampahaken UU 27 Tahun 2009 pasal 184 ayat 4 ngengingi [[MPR]], [[DPR]], [[DPD]], lan [[DPRD]], ''pemakzulan'' badhe sah menawi dipunsarujuki deningdéning tigang sak pro sekawan saking anggota MPR, ananging sarat kasebat dipunbatalaken malih deningdéning [[Mahkamah Konstitusi]].<ref>[http://news.detik.com/read/2011/01/15/074449/1547011/10/pemakzulan-presiden-tak-mudah-meski-ada-putusan-mk?nd771108bcj ''Pemakzulan Presiden Tak Mudah Meski Ada Putusan MK'', dipunundhuh saking situs detik]</ref>
 
==Sujarah==
Indonesia sampun ngalami ping bola- bali Sidang Istimewa. Asilipun inggih arupi lengseripun jabatan Predidhen ingkang nembe njabat utawi boten. Wonten ugi Sidang Istimewa ingkang asilipun netepaken kangge nindakaken [[pemilu]] langkung cepet, inggih punika nalika taun [[1998]].
===Sidang Istimewa MPRS 1967===
Sidang Istimewa majelis ingkang sepisan dipunadani ing taun [[1967]] sasampunipun wonten prastawa [[Gerakan 30 September]] ingkang njalari [[Soekarno]] kecalan kapitadosan saking masarakat lan dipunanggep boten saged ngendhalekaken kaamanan sasampunipun pidhato tanggel jawabipun ing ngajeng MPRS, [[Nawakarsa]], dipunwaosaken. [[MPRS]] ing wekdal punika nyuwun Sukarno kangge ndandosi pidato tanggel jawabipun ing Sidang Umum MPRS, ingkan dipunrespon deningdéning Sukarno kanthi pidato ''Pelengkap Nawakarsa''. Ananging pidhato tanggel jawab punika dipuntolak malih lan akhiripun dipunputusaken biih ing tanggal [[7 Maret]] 1967 badhe dipunadani sidang Istimewa MPRS.<ref>[http://www.tempo.co.id/ang/min/02/05/utama7.htm ''Saat-saat Jatuhnya Presiden Soekarno: Perjalanan Terakhir Bung Besar'', dipunundhuh saking Situs Tempo]</ref>
Sasampunipun Sidang Istimewa punika, Sukarno dipuncopot saking jabatanipun dados Presidhen lan dipungantosaken deningdéning [[Soeharto]] dados Pejabat Presidhen.
===Sidang Istimewa MPR 1998===
Sidang Istimewa punika dipunadani ing tanggal 10 - 13 November 1998<ref>[http://www.ut.ac.id/html/suplemen/adne4112/w3_8_2.htm ''Sistem Pemilihan Umum di Indonesia'', dipunundhuh saking situs Universitas Terbuka]</ref> sasampunipun pidato ngunduraken diri Soeharto ing tanggal [[23 Mei]] [[1998]] dipunwaosaken. Ing wiwitanipun, Soeharto ngandharaken bilih piyambakipun boten badhé nyalonaken malih dados presidhen, ananging piyambakipun kepilih malih wonten ing pemilu Maret 1998. Sasampunipun kathah maneka warna demonstasi, kerusuhan lan kekacauan politik, ékonomi, lan militer, akhiripun Soeharto mutusaken mundur lan dipungantosaken deningdéning wakilipun [[Bacharuddin Jusuf Habibie|Habibie]].<ref>[http://nasional.kompas.com/read/2010/05/23/06441279/Habibie.Merasa.seperti.Dihipnotis ''Habibie Seperti Dihipnotis'', dipunundhuh saking situs Kompas]</ref> Sidang istimewa punika mutusaken kanggé dipunbetahaken pemilu dipunajokaken wekdalipun ingkang badhe dpunadani ing taun [[1999]].
===Sidang Istimewa MPR 1999===
Sidang Istimewa pada tahun 1999 dipunadani kanthi agenda pidato tanggel jawabipun Habibie ingkang dados presidhen ing tanggal [[14 Oktober]] 1999. Asiling pidato tanggel jawabipun dipuntolak ing tanggal 20 Oktober 1999<ref>[http://www.economist.com/node/251525 ''New Leader, New Indonesia?'', dipunundhuh saking situs The Economist]</ref>, ananging boten nyebabaken Habibe dipunlengseraken, ananging Habibie ngandharaken bilih piyambakipun boten badhe nyalon dados presidhen malih. Ing pungkasanipun, fraksi [[Parte Golkar]], ngalihaken dhukunganipun dhateng [[Abdurrahman Wahid]], ingkang salajengipun dados presidhen kaping sekawan Indonesia..<ref>[http://www.suarakarya-online.com/news.html?id=155883 ''Mengapa Habibie Tak Mau Dicalonkan Jadi Presiden?'', dipunundhuh saking situs Suara Karya Online]</ref>
63.857

besutan