Iwak cupang: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Beeyan mindhahaken kaca Iwak Cupang dhumateng Iwak cupang: dudu kapitalisasi)
c (éjaan using AWB)
}}
 
'''Iwak cupang''' kalebu sawijining [[iwak]] kang asalé asli saka [[Asia Kidul-Wétan]].<ref name="buku1">{{id}} Joty Atmadjaja & Maloedyn Sitanggang. Panduan Lengkap Budi Daya & Perawatan Cupang Hias. Jakarta:AgroMedia (ISBN 9790061552;kaca 1)</ref> Iwak jinis iki nduwéninduwèni variasi sirip, sisik, bentuk lan werna kang èndah lan akeh macemé.<ref name="buku1"/> Ana ing saperangan dhaérah, iwak kang kalebu agrésif lan seneng maméraké sirip lan buntuté iki kerep uga diarani ''iwak aduan''.<ref name="buku2">{{id}} Sunari. Budi Daya Cupang. Jakarta:Ganeca Exact(ISBN 795714619;kaca 2)</ref> Nanging sanadyan iwak iki diarani iwak aduan sejatine kang diadu \ mung iwak saka jinis lanang wae.<ref name="buku2"/>
 
Miturut saperangan literatur, jeneng cupang sejatiné mung kanggo ngarani iwak saka marga ''Trichopsis'' kayadéné ''Trichopsis vittatus'' (cupang [[abang]] ), ''Trichopsis pumillus'' (cupang [[biru]] ) lan ''Trichopsis scalleri'' (cupang [[ijo]] ).<ref name="buku3">{{id}} Redaksi PS. 2009. ''Cupang, Panduan Lengkap Memelihara Cupang Hias dan Cupang Adu''. Jakarta: Penebar Swadaya. (ISBN 9790023502;kaca 7)</ref> Wiwitané ya iwak sawah iki kang deningdéning para bebrayan umum diarani iwak cupang, nanging awit taun 1960-an cupang saka marga ''Trichopsis'' kasebut banjur kalah pamor ketimbang cupang saka marga ''Betta''.<ref name="buku3"/>
 
== Jinising ==
Cupang hias dibagi dadi:
* ''[[Halfmoon]]'' (setengah wulan), cupang jenis iki duwé sirip lan buntut amba lan simetris kaya wujud wulan setengah. Jinis cupang iki pisanan dibudidaya ana ing [[Amérika Sarikat]] déning [[Peter Goettner]] [[taun]] [[1982]].<ref name="internet3">{{id}}[http://www.blogiztic.com/info/jenis-jenis-ikan-cupang-hias-lengkap.html www.blogiztic.com]</ref>
* ''[[Crowntail]]'' (buntut mahkota) utawa serit, cupang jinis iki pisanan dibudidayaké deningdéning peternak cupang saka dhaérah [[Jakarta kulon]], ya iku ana ing daérah slipi taun [[1968]]{{fact}} Ciri utamaé ya iku sirip lan buntut kang kaya sisir.<ref name="internet3"/>
* ''[[Double tail]]'' (buntut dobel).<ref name="internet3"/>
* ''[[Plakat Halfmoon]]''.<ref name="internet3"/>
63.227

besutan