Energi kinetis: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 67 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q46276 (translate me))
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Wooden roller coaster txgi.jpg|thumb|Energi kinetis dari kereta [[roller coaster]] akan maksimum saat berada pada lintasan terendah (dasar).]]
 
'''Energi kinetis''' utawi '''energi gerak''' (ugi dipunsebat '''energi kinetik''') inggih punika [[energi]] ingkang dipungadahi deningdéning benda amergi [[gerak]]nipun.
Energi kinetik inggih punika suatu benda energi timbul saking sebuah amargi gerakan. <ref>http://id.shvoong.com/exact-sciences/mathematics/2286696-pengertian-energi-kinetis/#ixzz2JhlAgCy7</ref>
Energi kinetis sebuah benda dipundefinisiken dados ''[[usaha mekanik|usaha]] ingkang dipunbetahaken kangge gerakaken benda kaliyan [[massa]] katamtu saking kahanan mendel ngantos gayuh [[kecepatan]] katamtu''.
 
Energi kinetis sebuah benda sami kaliyan jumlah usaha ingkang dipunbetahaken kangge nyataaken kecepatan lan [[Rotasi|rotasinyarotasi]]nya, dipunwiwiti saking kahanan mendel.
== Sejarah lan etimologi ==
Tembung sifat ''kinetik'' asalipun saking basa [[Yunani Kuno]], ''κίνησις'' ([[kinesis]]) yang artinya ''gerak''.
 
Aturan ing salebeting [[mekanika klasik]] ingkang nyataaken menawi ''E ∝ mv²'' pertama kali dipunrembagaken kaliyan [[Gottfried Leibniz]] lan [[Johann Bernoulli]], ingkang nyataaken menawi energi kinetik punika inggih punika yang ''gaya ingkang gesang '', ''[[vis viva]]''. [[Willem 's Gravesande]] saking [[walanda]] ngelampahi percobaan kangge buktiaken saminipun. Kaliyan jatuhaken benda saking kainggilan ingkang benten-benten ing blok lemah , [[Willem 's Gravesande|'s Gravesande]] nyataaken menawi jeroning lemah dipunbandingaken kaliyan kuadrat kecepetan. [[Émilie du Châtelet]] nyadari implikasi eksperimen punika lan muplikasiaken dados penjlentrehan.<ref>{{Cite book|author=Judith P. Zinsser |title=Emilie du Chatelet: Daring Genius of the Enlightenment|publisher=Penguin|year= 2007|isbn=0143112686}}</ref>
:<math> E_k = \int \mathbf{F} \cdot d \mathbf{x} = \int \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v}) = \int d \left(\frac{m v^2}{2}\right) = \frac{m v^2}{2}. </math>
Persaan punika nyataaken bahwa energi kinetik (''E<sub>k</sub>'') sami kaliyan [[integral]] [[perkalian dot]] antawis [[kecepatan]] ('''v''') lan perubahan [[momentum]] suatu benda ('''p'''). Diasumsuken bahwa benda punika bergerak tanpa energi kinetik awal (boten gerak utawi mendel).
 
 
 
 
 
== Cathrtan Suku ==
63.805

besutan