Soedirman: Béda antara owahan

21 bèt wis ditambahake ,  6 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: sehat → séhat, Indonesia → Indonésia (20), Keluwarga → kulawarga using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan, replaced: sehat → séhat, Indonesia → Indonésia (20), Keluwarga → kulawarga using AWB)
|nickname =
|placeofbirth = [[Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga|Bodas Karangjati]], [[Purbalingga]], [[Jawa Tengah]]
|placeofdeath = [[Magelang]], [[Jawa Tengah]], [[IndonesiaIndonésia]]
|allegiance = {{flagicon|Indonésia}} [[Indonésia]]
|branch =
|unit = [[TKR]]/[[TNI]]<br />Divisi V / [[Banyumas]]<br />[[Batalyon]] [[Kroya]]
|commands = Panglima Besar [[TKR]] / [[TNI]] (pangkat Jenderal)<br />[[Panglima]] Divisi V / [[Banyumas]] (pangkat Kolonel)<br />[[Komandan]] [[Batalyon]] [[Kroya, Cilacap|Kroya]], [[Jawa Tengah]]<br />
|battles = [[Palagan Ambarawa]]<br />[[Serangan Umum 1 Maret 1949]]<br />[[Perang Kamardhikan IndonesiaIndonésia]]
|awards = [[Pahlawan Nasional Indonésia|Pahlawan Pembela Kemerdekaan]]
|relations =
}}
 
'''Soedirman''' utawi jangkepipun Jendral Besar TNI Anumerta Soedirman (Ejaan Soewandi: Sudirman) (lair ing Bodas Karangjati, Rembang, Purbalingga, 24 Januari 1916 – tilar donya ing Magelang, 29 Januari 1950 kanthi yuswa 34 taun) inggih punika salah sawijining pahlawan IndonesiaIndonésia ingkang berjuang ing mangsa kamardhikan Republik IndonesiaIndonésia. Katulis wonten ing sejarah [[IndonesiaIndonésia]] , panjenengane njabat dados [[Panglima]] lan [[Jendral]] [[IndonesiaIndonésia]] kapisan ingkang paling nem. Nalika yuswanipun Soedirman 31 taun panjenengane sampun dados [[Jendral]]. Sanadyan gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] panjenengane tetep berjuang ing [[palagan]] kagem mbela kamardhikan [[IndonesiaIndonésia]]. Soedirman tilar donya amargi gerah [[Tuberkulosis Paru-paru]] lan dipunsarèkaké ing Taman Makam Pahlawan Semaki (Kusumanagara), [[Yogyakarta]].
 
==Keluwargakulawarga==
Soedirman ageng wonten ing kulawarga ingkang sedherhana. Ramanipun, Karsid Kartowirodji makarya wonten ing Pabrik Gula Kalibagor, Banyumas. Lan ibunipun, Siyem inggih punika keturuna Wedana Rembang. Nalika Soedirman 8 sasi panjenengane dipunpundhut putra déning Raden Tjokrosoenaryo salah satunggaling asisten Wedana Rembang ingkan taksih seduluripun Siyem.
 
Soedirman nglampahi pasinaonan wonten ing Sekolah Taman Siswa ingkang dipunlajengaken wonteng ing HIK Sekolah guru Muhammadiyah wonten ing kutha Surakarta ananging boten purna. Nalika sekolah panjenengane ugi anggota organisasi Pramuka Hizbul Wathan. Soedirman dados guru wonten ing HIK Muhammadiyah ing Cilacap.
 
Nalika mangsa penjajahan Jepang Soedirman mlebet ing tentara Pembela Tanah Air PETA ing Bogor dipundidik déning tentara Jepang. Sasampunipun ngrampungaken pasinaunan ing PETA panjenengane dados Komandan Batalyon ing Kroya, Cilacap|Kroya Jawa Tengah. Lajeng dados Panglima Divisi V/Banyumas sasampunipun TKR kabentuk, lan dados Panglima Angkatan Perang Republik IndonesiaIndonésia Panglima TKR.
 
Soedirman misuwur kanthi pribadi ingkang teguh ing kapercayan lan cekelan urip, Soedirman langkung ngutamakake keperluan masyarakat lan negri tinimbang kaperluanipun piyambak, kesehatanipunkeséhatanipun Soedirman piyambak ugi. Katulis ing buku anggitaning Tjoktopranolo pungawanipun nalika gerilya, panjenengane tiyang ingkang konsisten lan konsekuen nalika mbela kepentingan negri.
 
Nalika penjajahan Jepang Soedirman nate dados anggota Badan Pengurus Makanan Rakyat lan anggota Dewan Perwakilan Rakyat Karesidenan Banyumas. Lan mbangun Koperasi kagem nulung rakyat saking kelaparan.
 
Sasampunipun Perang Dunia II purna, Jepang nyerah tanpa sarat marang Pasukan Sekutu lan Soekarno ngumumaken kamardhikan IndonesiaIndonésia. Soedirman angsal prestasi kapisan dados tentara sawise mundhut senjata tentara Jepang ing Palagan Banyumas, Jawa Tengah. Soedirman mimpin batalyon PETA dados resimen ing Banyumas ingkang dipunrintis dados pasukan perang republik IndonesiaIndonésia lan dados pasukan utama ing perang Revolusi Nasional IndonesiaIndonésia.
 
Perang Dunia II kang dipunmenangaken déning tentara Sekutu ing atase Jepang ndadosaken tentara Belanda mlebet ing pulo Hindia, Belanda sapunika Republik Indosenia ingkang sampun mutuasake kangge mardhika. Tentara Sekutu dugi ing IndonesiaIndonésia sawise tentara Jepang nyerah kanthi alasan mundhut ragatipun tentara Jepang, ananging NICA tumut kalih tentara Sekutu badhe mundhut IndonesiaIndonésia dados koloninipun. Ananging TKR perang kaliyan tentara Sekutu.
 
Palagan ageng kapisan ingkang dipunpimpin déning Soedirman inggih punika Palagan Ambarawa nglawan tentara Inggris lan NICA, Belanda ingkang kalaksanan ing wulan November dumugi Desember 1945. 12 Desember 1945 Soedirman nyerang Inggris sesarengan ing Ambarawa. Palagan wau kalaksana 5 dinten dipunpungkasi kanthi mundhuripun tentara Inggris ing Semarang tanggal 16 Desember 1945.
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 Desember 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral déning Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
Nalika Agresi Militer II Belanda kedaden, kutha krajannipun IndonesiaIndonésia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai déning tentara Belanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking Belanda tanggal 19 Desember 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng Belanda, sanadyan sempet dipunkuwasai IndonesiaIndonésia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta lan saperangan anggota kabinet dipuncekel déning tentara Belanda. Amargi kahanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
 
Sasampunipun Belanda nyerahaken kepuloan nusantara dados Republik IndonesiaIndonésia Serikat ing Konferensi Meja Bundar taun 1949 ing Den Haag, Jendral Soedirman kondur ing Jakarta bebarengan kaliyan Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta.
 
==Tilar Donya==
Nalika 29 Januari 1950, Jendral Soedirman tilar donya ing kutha [[Magelang, Jawa Tengah]] sebab gerah [[Tuberkulosis]] ingkang awrat. Lan dipunmakamaken ing [[Taman Makam Pahlawan Kusuma Nagara]] ing [[Semaki, Yogyakarta]]. Panjenenganipun tunjuk dados [[Jendral Besar Anumerta]] kanthi gangsal lintang, dumugi sapunika pangkat punika namung dipunparingaken déning 3 Jendral ing IndonesiaIndonésia inggih punika Haji Muhammad Soeharto, Abdul Haris Nasution lan panjengipun.
 
== Pranala njaba ==
*{{id}} [http://www.tokohindonesia.com/ensiklopedi/s/sudirman/index.shtml Jendral Soedirman di TokohIndonesiaTokohIndonésia.com]
* {{id icon}} [http://www.berhatinyaman.com/id/muséum-sasmitaloka-pangsar-sudirman/ Museum Sasmitaloka Pangsar Sudirman]
* {{id icon}} [http://www.unsoed.ac.id Universitas Jenderal Soedirman]
 
{{Pahlawan IndonesiaIndonésia}}
 
[[Kategori:Pahlawan nasional IndonesiaIndonésia]]
[[Kategori:Tokoh Banyumas]]
[[Kategori:Tokoh]]
18.000

besutan