Asem lisergat dhiyetilamid: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan, replaced: keluwarga → kulawarga using AWB
c (→‎Rujukan: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|simple}} (3) using AWB (10903))
c (→‎top: éjaan, replaced: keluwarga → kulawarga using AWB)
| routes_of_administration = [[Tutuk|Oral]], [[Intravena]]
}}
'''Asam lisergat dietilamida''' ('''LSD''') arupa sawijining [[narkotika]] [[halusinogen]]. Obat iki asipat [[psikedelik]] saka keluwargakulawarga [[ergolina]].
 
Ditepungaké déning Sandoz Laboratories (saiki [[Novartis]]), kanthi jeneng dagang ''Delysid'', minangka obat kanthi manéka panggunaan psikiatrik nalika taun [[1947]], LSD énggal dadi agèn [[terapi]] sing katon nimbulaké pangarep-arep gedhé.
 
LSD asipat adiktif (katergantungan) lan toksik (karacunan) lan akèh ditepungi amarga [[èfèk]] [[psikologi]]sé sing nyebabaké katutup/kabukaké [[mata]], karumangsan distorsi wektu, [[pati égo|patiné égo]] lan pagèsèran kognitif sing jero, sarta duwé peran wigati jroning kontrabudaya taun [[1960]].
 
Dhosis tunggal asam lisergat dietilamida kisarané watara 100-500 [[mikrogram]]. Gunggung kasebut mèh padha karo 1/10 massa sakbulir gesik.
 
Réaksi fisik ing LSD manéka variasi lan ora spèsifik. Gejala kaya mangkéné wis dilapuraké: [[konstraksi rahim]], [[hipotermia]], [[mriyang]], munggahé kadar [[gula getih]], mrinding, paningkatan [[curah jantung]], cengkreman rahang, [[perspirasi]], [[midriasis]] ([[dilatasi pupil]]), prodhuksi [[ilu]] lan [[lendhir]], suhad (rasa ora bisa turu), [[hiperefleksia]], lan [[tremor]]. Ana sapérangan indhikasi yèn LSD bisa nimbulaké kahanan fuga disosiatif ing wong-wong sing ngonsumsi sapérangan jenis antidepresan tinentu kayadéné [[garam litium]] lan [[antidepresan trisiklik|trisiklik]].
18.000

besutan