Radius Prawiro: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: Indonesia → Indonésia (22) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
c (éjaan, replaced: Indonesia → Indonésia (22) using AWB)
|imagesize =
|caption =
|office = Menteri Koordinator Bidang Perékonomian Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Koordinator Bidang Perékonomian
|order = 3
|term_start = [[23 Maret]] [[1988]]
|predecessor = [[Ali Wardhana]]
|successor = [[Saleh Affif]]
|office2 = Menteri Keuangan Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Keuangan
|order2 = 16
|term_start2 = [[19 Maret]] [[1983]]
|predecessor2 = [[Ali Wardhana]]
|successor2 = [[J.B. Sumarlin]]
|office3 = Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah
|order3 = 2
|term_start3 = [[28 Maret]] [[1973]]
|predecessor3 = [[M. Sarbini|Sarbini]]
|successor3 = [[Bustanil Arifin]]
|office4 = Menteri Perdagangan Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Perdagangan
|order4 = 15
|term_start4 = [[28 Maret]] [[1973]]
|predecessor4 = [[Sumitro Djojohadikusumo]]
|successor4 = [[Rachmat Saleh]]
|office5 = Gubernur Bank IndonesiaIndonésia
|order5 = 6
|term_start5 = 1966
|death_date = {{death date and age|2005|5|26|1928|9|19}}
|death_place = {{nagara|Jerman}} [[München]], [[Jerman]]
|nationality = {{nagara|IndonesiaIndonésia}} [[IndonesiaIndonésia]]
|party =
|spouse =
|religion = [[Kristen]]
}}
Dr. '''Radius Prawiro''', Drs.ec.,AK ({{lahirmati|[[Kota Yogyakarta|Jogjakarta]], [[Hindia-Belanda]] (kini [[IndonesiaIndonésia]])|29|6|1928|[[München]], [[Jerman]]|26|5|2005}}) ya iku sawijining [[ékonomi|ekonom]] lan [[politikus]] [[IndonesiaIndonésia]].
 
== Pendhidhikan ==
Anake guru kanthi nama Prawiro, Radius ngrampungake pendhidhikan dhasar nganti menengah atas ing Yogyakarta. Nalika isih ana ing tingkat [[SMP]] taun [[1942]], dheweke sempet sepet dadi tukang rokok. Candhake dheweke nerusake pendhidhikan ing ''Nederlandsche Economicscshe Hogeschool'', [[Rotterdam]], [[Belanda]]. Sawise lulus, dheweke mlebu Fakultas Ekonomi [[Universitas IndonesiaIndonésia]] ing Jakarta.
 
== Karier ==
Kariere diwiwiti Sekretaris Badan Keamanan Rakyat ingYogyakarta taun [[1945]] lan candhake dadi Perwira Markas Tertinggi Perhubungan TRI, Yogyakarta taun [[1947]]-[[1948]], Staf Gubernur Militer Daerah Istimewa Yogyakarta ([[1945]]-[[1951]]) lan Pegawai Teknis Direktorat Akuntan Nagara ([[1960]]-[[1965]]). Sawise iku, Radius njabat minangka Deputi Menteri Pemeriksa Keuangan Nagara/[[BPK]] (1965), Deputi Menteri Urusan Bank Sentral (1965), Gubernur Bank Nagara IndonesiaIndonésia (1966), Gubernur [[Bank IndonesiaIndonésia]] (1966-1973), Gubernur [[Dana Moneter Internasional]] (IMF) lan ngrangkep wakil Gubernur [[Bank Pembangunan Asia]] (ADB) kanggo IndonesiaIndonésia ing taun [[1967]]-[[1971]].
 
Radius tau dadi anggota Tim Ahli Ekonomi Presiden, Ketua Dewan Gubernur [[Bank Dunia]] (IBRD, 1971-1973). Candhake dilantik minangka Menteri Perdagangan ing [[Kabinet Pembangunan II]] lan [[Kabinet Pembangunan III|III]] ([[1973]]-[[1983]]), Menteri Keuangan ing [[Kabinet Pembangunan IV]] (1983-[[1988]]) lan Menteri Koordinator Bidang Ekonomi, Keuangan dan Industri lan Pengawasan Pembangunan nganti taun [[1993]].
 
== Hobi lan kulawarga ==
Radius ya iku penggemar [[fotografi]] lan [[sepeda motor]]. Hobine marang sepeda motor berawal kawiwitan nalika sekolah ing Walanda lan dilereni nalika njabat minangka [[Gubernur Bank IndonesiaIndonésia]] kanthi alesan keamanan. Saliyane iku, dheweke uga seneng ''berkebun'' lan akeh nglodhangake wektune kanggo ngrumat tanduran bebarengan karo bojone, Leonie Supit.
 
== Tilar donya ==
Dr Radius Prawiro tilar donya ing Rumah Sakit Deutsches Herzzentrum, Muenchen, Jerman, Kemis 26 Mei 2005 jam 16.35 WIB nalika umure 76 taun. Jenazahne teka ing IndonesiaIndonésia dina Selasa 31 Mei 2005 lan candhake disemayamake ing rumah duka Jalan Taman Dharmawangsa Nomor 11, Kebayoran Baru, Jenazahe dimakamake ing Taman Makam Pahlawan Kalibata, Jakarta.
 
== Pranala luar ==
{{Kotak_mulai}}
{{s-off}}
{{Kotak_suksesi | jabatan = [[Menteri Koordinator bidang Ekonomi, Keuangan, dan Industri Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Koordinator bidang Ekonomi, Keuangan, dan Industri]] | tahun = 1988 - 1993| pendahulu = [[Ali Wardhana]] | pengganti = [[Saleh Affif]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatan = [[Menteri Keuangan Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Keuangan]] | tahun = 1983 - 1988| pendahulu = [[Ali Wardhana]] | pengganti = [[J.B. Sumarlin]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatan = [[Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah]] | tahun = 1978 - 1983| pendahulu = [[Subroto]] | pengganti = [[Bustanil Arifin]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatan = [[Menteri Perdagangan Republik IndonesiaIndonésia|Menteri Perdagangan]] | tahun = 1973 - 1983| pendahulu = [[Sumitro Djojohadikusumo]] | pengganti = [[Rachmat Saleh]]}}
{{s-gov}}
{{Kotak_suksesi | jabatan = [[Gubernur Bank IndonesiaIndonésia]] | tahun = 1966 - 1973| pendahulu = T. Jusuf Muda Dalam | pengganti = [[Rachmat Saleh]]}}
{{Kotak_selesai}}
 
 
[[Kategori:Alumni Universitas Indonésia]]
[[Kategori:Gubernur Bank IndonesiaIndonésia]]
[[Kategori:Tokoh dari Kota Yogyakarta]]
[[Kategori:Menteri Keuangan IndonesiaIndonésia]]
[[Kategori:Tokoh Yogyakarta]]
[[Kategori:Tokoh Jawa]]
18.000

besutan