Kaji: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: Indonesia → Indonésia (4) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (18) using AWB)
c (éjaan, replaced: Indonesia → Indonésia (4) using AWB)
[[Gambar:Supplicating Pilgrim at Masjid Al Haram. Mecca, Saudi Arabia.jpg|300px|thumb|top|Ritual haji, rukun Islam sing pungkasan.]]
{{Islam}}
'''Kaji''' utawa '''haji''' iku rukun (cagak agama) Islam kang kalima sawisé [[Sahadat|syahadat]], [[shalat]], zakat lan pasa. Nglakoni ibadah kaji minangka wujud ritual taunan kang dilakoni kaum [[muslim]] sadonya kang kuwawa (materi, fisik, lan ngèlmuné) kanthi teka lan nglakoni sawetara kagiatan ing sawetara panggonan suci ing [[Arab Saudi]] ana ing wektu kang dikenal minangka musim kaji (bulan [[Dzulhijjah]]). Bab iki béda karo ibadah [[umrah]] kang bisa dilaksanakaké sawektu-wektu. Kagiatan inti ibadah kaji diwiwiti tanggal 8 Dzulhijjah nalika umat Islam nginep ing [[Mina]], [[wukuf]] ing [[Arafah|Padang Arafah]] tanggal 9 Dzulhijjah, lan mungkasi sawisé mbalang jumrah (watu simbol sétan) ing tanggal 10 Dzulhijjah. Masyarakat IndonesiaIndonésia biasa nyebut dina riyaya [[Idul Adha]] minangka Dina riyaya kaji amarga bebarengan karo perayaan ibadah kaji.
 
== Definisi ==
Kutha suci kaloro umat Islam. Ing Madinah iki panutan umat Islam, [[Nabi Muhammad SAW]] disarèkaké ing [[Masjid Nabawi]]. Panggonan iki sakjané ora klebu jroning ritual ibadah kaji, nanging jamaah kaji biasané teka ing kutha kang dunungé watara 200 [[km]] loré Mekkah iki kanggo ziarah lan salat ing masjidé Nabi.
 
== Jamaah saka IndonesiaIndonésia ==
Saben taun jamaah kaji saka IndonesiaIndonésia cukup akèh, watara 10% saka total jatah sadonya. Cacahing jamaah IndonesiaIndonésia sing budhal ibadah kaji wiwit taun 2000 nganti 2006<ref>[http://haji.depag.go.id/files/upload/prov.pdf Depag:DATA JEMAAH HAJI INDONESIA PER PROVINSI DARI TAHUN 2000 S.D. 2006]</ref>
* Taun 2000: 174.495
* Taun 2001: 192.297
18.000

besutan