Budaya Jawa: Béda antara owahan

60 bèt wis dibusak ,  12 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
'''Budaya Jawa''' pranataning uripe wong Jawa nuju kasampuraning jalma menungsa. Pranatan iki tegese pangerten lan cara. Pangerten bab urip nuduhake sapa sejatinging manungsa iku, jejer lan kewajibane. Dene cara nuduhake pakeming tumindak ing purwa, madya lan wusananing kahanan. Uripe wong Jawa tansah njaga larasing swasana. Dadi kabeh perangane urip kaya ta pribadine dhewe, liyan, alam lan apa wae sing ana sakliyane dheweke kudu isa nampa lan nyengkuyung budine sing nuju marang kasampurnaning urip. [[gambar:Wayang topeng.jpg|thumb|200px|right|[[Wayang wong]], mujudaké salah sawijining budaya Jawa]]
'''Budaya Jawa''' iku ngutamaake keseimbangan, keselarasan karo keserasian. Kabeh unsur (urip lan mati, alam lan makhluk urip) kudu harmonis, saling berdampingan, tegese kabeh kudu cocok lan rukun, sing isa nimbulake lan ngganggu keseimbangan, keselarasan karo keserasian misale ora cocog, ora akur, ngganggu harmoni iku kudu dihindari, yen timbul masalah-masalah sing isa ngganggu keseimbangan iku kudu cepet digenahke ben kabeh mbalik harmoni maneh, mbalik cocok maneh. Umume sing biasa ngganggu keseimbangan yaiku saka tingkah polah [[menungsa]]ne, isa menungsa karo menungsa utawa menungsa karo alam. Yen polah menungsa karo alam, sing nggenahake maneh umume dipimpin utawa dadi tanggungjawab pimpinan masyarakat.
[[gambar:Wayang topeng.jpg|thumb|200px|right|[[Wayang wong]], mujudaké salah sawijining budaya Jawa]]
==Sajarah==
Budaya utawa kabudayan [[Jawa]] iku salah siji kabudayan sing wis majumapan, mergaamarga wis dibangunsuwe wiwitbanget awalanane. jaman [[Masehi]]Budaya Jawa ora madeg dhewe. Animisme, malahDinamisme sedurungemiwiti (ingananing akhirBudaya jamanJawa. [[prasajarah]]) wisHindhu, anaBudha, budaya-budayaNasrani sederhanalan singIslam uripya akeh banget pasumbange nengmarang tlatahBudaya Jawa. Ing abadBudaya Jawa wiwit mula bukane gampang nampa lumebune bab-abadbab awalanyar Masehi,saka budayanjaba angger ora sisip sembir karo pokok ugerane. Budaya [[Jawa]] dipengaruhiurip budayabebarengan karo [[Hindu]]Agama lan [[Buddha]],Kapitadosan salahsing sijiana. budaya sakaWataking jamanBudaya ikiJawa sing esihtansah uripnggoleki yaikularase kepercayaanswasana gampang nampa ananing budaya [[kejawen]]liya.
 
Pemahaman tentang Merah Delima
Naraguna anonim