Amangkurat IV: Béda antara owahan

17 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q3580403 (translate me))
c (éjaan using AWB)
{{rapèkaké}}
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
[[Gambar:Amangkurat IV.jpg|thumb|Amangkurat IV]]
 
Nama aslinipun inggih punika Raden Mas Suryaputra, putra saking [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking permaisuri Ratu Mas Blitar (keturunan Pangeran Juminah, putra [[Panembahan Senopati]] kaliyan Retno Dumilah putri Madiun).
 
Amangkurat IV kagungan putar-putra ingkang ing antawisipun dados tokoh-tokoh ingkang wigati, kadosta, saking permaisuri lair [[Pakubuwana II]]]]<ref name="internet 1">[http://jogjanyadita.blogspot.com/2008/09/amangkurat-iv-leluhur-raja-jawa.html]</ref> pendiri keraton [[Surakarta]],saking selir Mas Ayu Tejawati lair [[Hamengkubuwana I]] raja kapisanan ing [[Yogyakarta]], lan saking selir Mas Ayu Karoh lair [[Arya MangkunegaraMangkunagara]], bapa saking [[MangkunegaraMangkunagara I]].
 
=Kadadosan saking Pangangkatanipun==
 
Pangeran Arya DipanegaraDipanagara inggih punika putra [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking selir. Nalika taun [[1719]] piyambakipun dipunparingi tigas nangkep Arya Jayapuspita, pemberontak saking [[Surabaya]] (rayi Adipati Jangrana). Mireng warta sédanpun sang bapa ingkang dipunlajengaken kanthi pengangkatan Amangkurat IV minangka raja énggal dadosaken DipanegaraDipanagara boten purun kondur ing Kartasura..<ref name="internet 2">[http://www.kerajaannusantara.com/id/surakarta-hadiningrat/sejarah]</ref>
 
Arya DipanegaraDipanagara lajeng ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Panembahan Herucakra ingkang jumeneng ing [[Madiun]]. Piyambakipun gabung kaliyan kelompok Jayapuspita ingkang dumunung ing [[Mojokerto]]. Sesarengan, nyusun pemberontakan tumrap Amangkurat IV ingkang angsal dhukungan saking VOC.
 
Déné, Amangkurat IV ugi wonten perkawis kaliyan kalih rayinipun, inggih punika Pangeran Blitar lan Pangeran Purbaya. Kekalih pangeran punika lajeng dipuncabut hak lan kasugihanipun déning Amangkurat IV.
 
Pangeran Blitar lajeng nyerang istana kanthi dhukungan saking kaum ulama ingkang boten remen kaliyan VOC. Pangeran Purbaya lan Arya MangkunegaraMangkunagara (putra Amangkurat IV) kagabung ing salebeting pemberontakan punika. Ananging amargi pihak Amangkurat IV langkung kiat, para pemberontak pungkasanipun nyingkir ninggalaken Kartasura.
 
Pangeran Blitar lajeng mbangun malih kutha Karta (bekas istana Mataram jaman Sultan Agung). Piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Sultan Ibnu Mustafa Paku Buwana, lan kerajaanipun dipunsebut Mataram Kartasekar.
}}
{{end box}}
{{DEFAULTSORT:Amangkurat 04}}
{{indo-bio-stub}}
 
{{DEFAULTSORT:Amangkurat 04}}
[[Kategori:Sunan Kartasura]]
[[Kategori:Raja Jawa]]
 
 
{{indo-bio-stub}}
63.040

besutan