Drona: Béda antara owahan

38 bèt wis ditambahake ,  12 taun kepungkur
c
jawanisasi
c (jawanisasi)
[[image:Drona-kl.jpg|thumb|left|Bagawan Drona]]
[[Bagawan]] '''Drona''' utawa [[Durna]], iku salah sijining tokoh saka [[wiracarita]] [[Mahabharata]]. Drona iku guru para [[Korawa]] lan [[Pandhawa]]. SiswaneSiswané sing disenengi banget iku [[Arjuna]]. Ing [[Kakawin Mahabharata]], Drona disetulis ''Domya''.
 
Ananging Drona dianggep wong sing licik, kejem lan tegelan. Iku yenyèn manut gagrag Ngayogjakarta. Salah sijining conthoconto kakejamananekakejamanané iku ya piyepiyé dhewekedhèwèké ngakali [[Ekalawya]]. DeneDéné deningdéning dhalang-dhalang Surakarta, Drona digambarkedigambarké becik lan kaya lumrahelumrahé guru.
 
Drona iku ramaneramané [[Aswatama]].
 
==UripeUripé==
Nalika isih enom jenengejenengé Kumbayana. Ing salah sijinesijiné versivèrsi, Kumayana iku anakeanaké Resi baratmadyaBaratmadya seka Argajembangan karo DewiDèwi Kumbini. Kumbayana nduwenduwé bojo DewiDèwi Krepi.
 
Ing kitab liyaneliyané, Kumbayana iku bojonebojoné [[DewiDèwi Wilutama]] kang dadi jaran amarga kena sepata dewadéwa. DhewekeDhèwèké banjur nggolekinggolèki sedulur saperguruan (ana uga kang nritaakenyritaaké yenyèn iki sepupunesepupuné), Sucitra.
 
Ing [[Bharatayudha]], Drona dipatenidipatèni deningdéning [[Drestadyumna]].
 
==Agastya==
[[Poerbatjaraka]], salah sijinesijiné ahli purbakala, natenaté nulis yenyèn paraga Drona iki ana kalanekalané dianggep [[Agastya]]. Pangiran iki dijupuk seka jeneng ''Kumbayana'' kang cedhak karo ''kumbha sambhava'', kjenengjeneng liyaneliyané Agastya.
 
 
{{Stub}}
 
==Delengen Uga==
* [[Dronaparwa]]
* [[Mahabharata]]
 
{{Stub}}
 
[[category:Paraga Wayang]]
 
8.252

besutan