E=mc²: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
(sithik)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Relativity3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|Rumus [[Einstein]] th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning [[Berlin]]]]
 
'''''E = mc''<sup>2</sup>''' sajroning [[fisika|ngèlmu fisika]] yakuwiyaiku [[rumus]] kang sering metu lan penting banget nalika njlentrehaké ''persamaan nilai'' watarané [[energi]] (''E'') lan [[massa]] (''m''), kang dipadhakaké sacara langsung nganggo etungan konstanta kuadrat ''[[kecepatan cahaya|laju cahaya]]'' dalam [[vakum]] ( ''c'' <sup>2</sup> )
 
: '''<math> E = mc^2 \!</math>''',
 
Yaiku:
Yakuwi:
* ''E'' = [[energi]] ([[Joule|J]])
* ''m'' = [[massa]] ([[Kilogram|kg]])
Faktor ''c'' <sup>2</sup> bernilai 89.88 [[Awalan SI|P]]J/kg = 21.48 [[Ton#Satuan Energi|Mt TNT]] per kg = 149.3 pJ/[[satuan massa atom|u]] = 931.5 [[Awalan SI|M]][[Elektronvolt|eV]]/u.
 
Menawa energi kang dimaksud ning [[persamaan]] ning dhuwur yakuwiyaiku [[energi diam]], mula massa kang keitung yakuwiyaiku [[massa diam]] utawa [[massa invarian]].
 
== Sajarah lan konsekuensiné ==
 
[[Albert Einstein]] nyimpulaké [[formula]] iki didasaraké saka pangamatanné ning taun [[1905]] ngamati [[obyek]] kang obah lan ng[[laju]] nyedhaki laju cahaya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, menawa massa [[barang]] asliné kuwiiku [[ukuran]] saka [[kandungan energi]] barang kuwiiku dhewe. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké menawa kabeh energi kang ana neng [[sistem tertutup]] mengaruhi massa diam saka [[sistem]].
 
:<math>\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ dalam\ vakum})^2</math>
 
Miturut pepadhanan iki, gunggungé [[maksimum energi]] kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni [[kerja aktif]] yakuwiyaiku massa obyek dikali kuadrat saka laju cahaya.
 
Rumus iki uga digunakaké kanggo ngukur gedhené energi kang dikasilaké ning [[reaksi nuklir]]. Perubahan massa [[isotop]] sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (''Δm'') dipingaké karo kuadrat kecepatan cahaya, kasilé padha karo [[energi]] kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.
* [http://plato.stanford.edu/entries/equivME/ Stanford Encyclopedia of Philosophy entry]
* [http://www.youtube.com/watch?v=CC7Sg41Bp-U Rekaman suarané Einstein kang isiné penjelasan singkat babagan teori ii]
{{fisika-stub}}
 
[[Kategori:Albert Einstein]]
[[Kategori:Persamaan fisika]]
[[Kategori:Persamaan matematika]]
 
 
{{fisika-stub}}
62.957

besutan