Serat Jayèngbaya: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q12513804 (translate me))
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Samak Jayengbaya.jpg|thumb|Samak buku Serat Jayengbaya anggitan R.Ng.Ranggawarsita]]
'''''Serat Jayengbaya''''' kuwiiku buku pituduh / falsafah urip kang dianggit déning R. Ngabehi [[Ranggawarsita]] lan diterbitaké déning [[Balai Pustaka]] Jakarta, cithakan kapisan taun [[1988]] kanthi alih basa lan alih aksara déning L. Mardiwarsito. Buku iki dianggit déning R. Ngabehi Ranggawarsita wektu panjenengané isih umur antara 20 nganti 28 taun, yakuwiyaiku nalika mengku jabatan carik Kadipaten Anom ing [[Kasunanan Surakarta]], kanthi asma sebutan Mas Ngabèhi Sarataka.<ref>Pirsani [[wanda]] wiwitan ing [[pada]] pisanan kang dicithak kandel, nuduhaké sandi asma '''Kiyahi Sarataka'''</ref>
 
Buku serat kang dumadi saka 250 [[pada]] iki nyaritakaké tokoh Jayengbaya kang kepingin nggolèki kabagjan urip kanthi cara nglaksanakaké tugas sacara apik, golèk jabatan dhuwur, lan kalungguhan kang kinurmatan. Jroning upayané kuwiiku, 47 cara kauripan wis dicoba, nanging ora ana siji-sijia kang cocog, amarga saben cara mau tansah ngadhut kakurangan-kakurangan lan ora ana siji-sijia kang sampurna. Pungkasané, Jayengbaya mutusaké bakal nekuni cara kauripané kang wis biasa, amarga kuwiiku kang dianggep paling apik.
 
==Cuplikan tembang==
:Kaya-kaya ngocèh tanpa kendhat
:Tanpa kenal wates kasusilan lan kaslametan,
:Amarga saka kuwiiku kita kudu tansah waspada
:jroning ngadhepi hukum alam
:lan kuwat ngendhalèkaké émosi
<references/>
* ''Serat Jayengbaya'', R. Ng. Ranggawarsita, alihbasa L. Mardiwarsito, Balai Pustaka Jakarta, [[1988]]. ISBN 979-407-080-7
 
{{sastra-stub}}
 
[[Kategori:Sastra Jawa Anyar]]
[[Kategori:Buku taun 1988]]
 
 
{{sastra-stub}}
63.637

besutan