Nauru

Républik Nauru iku nagara awangun republik kang paling cilik dhéwé sadonya. Nagara iki ora ndarbèni kutha krajan resmi. Nauru misuwur kanthi kasil produksi fosfaté kang wis ditambang déning konsorsium manca wiwit 90 taun pungkasan.

Ripublik Naoero
Pitakaning Nauru
Flag
Coat of arms of Nauru
Coat of arms
Motto: God's Will First
(Inggris: "Kersa pangèran Dhisik")
Anthem: Nauru Bwiema
Location of Nauru
Capital1
Largest cityYaren
Official languagesNauru, Inggris
GovernmentRépublik
Kamardikan
• Water (%)
bisa dihiraukan
Population
• 2006 estimate
10.600 (192)
• - census
-
GDP (PPP)2005 estimate
• Total
US$0,06 miliar (191)
• Per capita
US$5.000 (103)
CurrencyDolar Australia (AUD)
Time zoneUTC+12
• Summer (DST)
UTC+12
Calling code674
Internet TLD.nr
1. Nauru iku saiji-sijiné nagara tanpa kutha krajan resmi. Pemukiman gedhé dhéwé ana ing Distrik Yaren.

PulitikBesut

 
Gedhung Parlemen Nauru

Ana wolulas 18 anggota parlemen "kamar tunggal" akèhé, dipilih saben telung taun. Parlemen iki milih présidhèn saka salah siji anggotané, lan Présidhèn mau bisa gawé kabinèt kaggo anggotané lima nganti enem wong. Présidhèn minangka kepala nagara lan sisan gawé dadi kepala pamaréntahan. Sajeroning sistem multipartai, ana telu parté pulitik kang aktif yaiku Parté Dhémokratik (Democratic Party), Parté Nauru Dhisik (Nauru First) lan Parté Tengah (Centre Party).

 
Peta Nauru

GéografiBesut

Nauru iku pulo cilik kang dumunung ing Samudra Pasifik pérangan kidul, persis ing ngisor garis khatulistiwa lan ing sisih kidulé Kapuloan Marshall. Saka pulou Nugini, Nauru adohé kira-kira mèh padha karo daohé saka Nugini menyang Pulo Jawa.

Pamérangan administratifBesut

Artikel utama: Distrik di Nauru

Nauru dipérang dadi 14 dhistrik:

Pranala njabaBesut