Notasi angka

Notasi nomer minangka salah sawijining cabang notasi musik. Notasi angka njupuk wangun nomer sing dibentuk ing Partitur musik utawa Notasi balok. Notasi titik ing ndhuwur lan ing ngisor iki nuduhake nada sedeng. Titik ing ngisor siji utawa luwih titik nuduhaké nada endek. Wektu ing ndhuwur siji utawa luwih titik nuduhaké cathetan sing dhuwur. Titik ing jèjère siji utawa luwih nuduhaké ngalahaké dawa. Garis tegak nuduhaké watesan wektu kanggo siji bar liyané. Tandha tegak rangkep nandhani bar wektu nutup. Garis vèrtikal rangkep dumadi saka rong jinis, yaiku garis rangkep tipis lan kandel, sing béda fungsi. Garis vèrtikal rangkep tipis nuduhaké langkah penutupan sementara. Garis vèrtikal rangkep tipis nuduhakè garis wektu nutup sing disèlèhakè ing pungkasan lagu. Kolon nuduhakè sawijining baléni wiwit-wiwitan. Garis rata utawa flag horisontal nuduhakè rentak sing cendhak. Garis miring slash utawa nyilang ing nomer cathetan nuduhaké nada munggah utawa mudhun setengah laras saka asal nada saka cathetan. Sepur silang ing sisih tengen (/) nuduhaké pucuk nganti setengah laras (fungsi kaya tandha landhep ing notasi balok). Garis miring kiwa (\) nuduhake pitch utawa nada mudhun setengah laras (fungsi kaya tanda mole ing notasi blok). Garis sudhut mlengkung nuduhaké loro utawa luwih cathetan sing nyambung. Tandha apostrophe nuduhaké ana selang kanggo ambegan. Tandha 0 tegese tandha meneng utawa lérén sing duwe 1 ngalahake (yen ora entuk simbol simbol) minangka cathetan not liyané. Biasane diwenehi tandha nganggo nomer 1-7.

Cathetan nomer SATB
  1. Apa = G nuduhaké nada dhasar lagu iku.
  2. 4/4 nuduhaké Signature utawa tandha wirama sing nuduhaké irama lagu kasebut. Nomer ing sisih ndhuwur garis wektu nuduhake nomer ngalahaken saben wektu, déné nomer ing ngisor iki nuduhaké nilai cathetan kanggo ngalahaké. Bar 4/4 ing kéné nuduhaké yèn ana papat roda ing garis, siji rentak kuat sing diikuti karo telung nada sing ringkih, lan saben ngalahaké minangka cathetan waktu
  3. Tempo = 66 nuduhaké témpo lagu, tegese ing sawijining menit ana 66 ketuk.
  4. SATB nuduhaké jinis swara sing nyanyi baris.
  5. P tegesé ' piano' tegesé alus, iki tegese maneh nganggo dinamika alus.
  6. Tandha Crescendo, diterusaké déning tandha dekrescendo, nuduhaké yèn ana owah-owahan dinamika, yaiku kanggo mundhak atos utaawa banter, banjur lemes utawa lirih manèh.
  7. Garis Birama, sing dadi pamisah antarane birama siji lan liane.
  8. Titi laras minor melodis yaiku titi laras mèlodi minangka cilik asli kanthi cathetan 6 lan 7 mundhak separo banter. Ing wayahé cathetan nomer 6 lan 7 mudhun mudhun 1/2 tong