Paguyuban Sumarah iku sawijining aliran kebatinan kang diadegaké taun 1935 lan dibawahi Surono Projo Husodo, lan pimpinan rohaniné Sukirno Kartono. Sifat ajarané wujud katuhanan, éling marang Tuhan, ngrawat kaséhatan lair batin, kakluwargan sarta migatèkaké kabutuhan masarakat (sosial). Minangka langkah kanggo nyucèkaké dhiri, paguyuban iki ngayahi meditasi lan latihan batin kanggo nggayuh katentreman lan katenangan jiwa. Ajaran iki miturut jenengé ya iku Sumarah,kang tegesé tawakal.

Tokoh organisasiBesut

PusatBesut

1. Wiwit taun 1935 - 1950: Bp. R. Ng. Soekino Hartono, Pak Suhardo, Pak H. Sutadi 2. Wiwit taun 1950 - 1966: Bp. dr. Soerono (minangka Pengurus Besar Paguyuban Sumarah) 3. Wiwit taun 1966 - 1982: Bp. Drs. Arymurti (selaku Ketua Umum DPP Pag. Sumarah) 4. Wiwit taun 1982 - 1992: Bp. Brigjen Zahid Husein (minangka Ket.Umum Pag. Sumarah) 5. Wiwit taun 1992 - 1997: Bp. Brigjen Soemarsono(minangka Ket. Umum Pag. Sumarah) 6. Wiwit Taun 1997 -.......(saiki): Bp. Ir. Soeko Soedarso (minangka Ket.Umum Pag. Sumarah)

DhaérahBesut

1. Bapak Soewondo (Surakarta) bebarengan karo Bapak Sri Sampoerno tokoh penghimpun WNA 2. Bapak Kyai Abdoel Hamid (Banjarsari - Madiun) 3. Bapak May. Purn. Soekardji (Jawa Timur) 4. Bapak Moestar (Gresik) 5. Bapak Sichlan lan Bapak Suyadi (Ponorogo)

RujukanBesut

Pranala njabaBesut

Situs Paguyuban Sumarah