Panganan pokok

A pangan pokok, pokok pangan, utawa mung pokok sing, iku pangan sing dipangan ajeg lan ing jumlah kuwi dadi bagean dominan standar diet kanggo wong diwenehi, nyediakke bagian sekedhik akeh kabutuhan energi lan umume mbentuk wujud proporsi asupan nutrisi liyane uga. [1] Panganan pokok kanggo masarakat tartamtu bisa dipangan asring saben dina utawa saben panganan, lan umume wong urip kanthi pola diet adhedhasar mung sawetara panganan pokok. [2] Staples khusus beda-beda gumantung ing saben papan, nanging umume panganan murah utawa gampang kasedhiya kanggo nyuplai siji utawa luwih bahan makronutrien sing dibutuhake kanggo kaslametan lan kesehatan: karbohidrat, protein, lemak, mineral, lan vitamin . Conto khas kalebu umbi lan oyot, biji-bijian, legum, lan wiji. Antarane, sereal, kacang polong, umbi lan oyot nyumbang udakara 90% asupan kalori panganan ing donya.

Maneka jinis kentang
Wiji diproses saka ditulis, panganan pokok historis penting

Peradaban pertanian awal ngregani panganan sing ditemtokake minangka bahan baku amarga, saliyane nyedhiyakake nutrisi sing dibutuhake, umume cocog kanggo disimpen sajrone wektu sing suwe tanpa bosok. Kaya panganan nonperishable sing mung bisa Staples sak mangsa butuh, kayata mangsa garing utawa kadhemen sedheng mongso, marang kang kaping harvests wis disimpen. Sajrone musim akeh, bisa uga ana macem-macem panganan sing kasedhiya.


Panganan pokok asale saka sayuran utawa produk kewan, lan staples umum kalebu sereal (kayata beras, gandum, jagung, millet, lan sorgum ), umbi starchy utawa sayuran oyot (kayata kentang, singkong, ubi, ubi, utawa talas ), daging, iwak, endhog, susu, lan keju, [2] lan legum garing kayata kacang lan kacang liyane. [3] Panganan pokok kalebu sagu (asalé saka pith saka sagu wit kurma ), [4] lan woh-wohan kayata kluwih lan plantains . Panganan pokok uga kalebu (gumantung saka wilayah): minyak zaitun, minyak klapa, lan gula (kayata saka plantain). [5] [6] [7]Cithakan:Comparison of major staple foods

GambarBesut

ReferensiBesut

  1. Su, Wen-Hao; He, Hong-Ju; Sun, Da-Wen (2017-03-24). "Non-Destructive and rapid evaluation of staple foods quality by using spectroscopic techniques: A review". Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 57 (5): 1039–1051. doi:10.1080/10408398.2015.1082966. ISSN 1040-8398. PMID 26480047.
  2. a b United Nations Food and Agriculture Organization: Agriculture and Consumer Protection. "Dimensions of Need - Staples: What do people eat?". Dibukak ing 15 October 2010. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "FAOstaplefood" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. "Around the world in dishes made with pulses". Food and Agricultural Organisation of the United Nations. 18 November 2015. Dibukak ing 23 September 2017.
  4. The Sago Palm: The Food and Environmental Challenges of the 21st Century. Kyoto University Press. 2015. p. 331. ISBN 978-1-920901-13-4.
  5. "African Food Staples". Dibukak ing 29 May 2015.
  6. "Olive Oil & Health - All Olive Oil". Dibukak ing 29 May 2015.
  7. "How Sugar Went From a Condiment to a Diet Staple". Time.