Pangenalan pola iku babagan sajeroning pembelajaran mesin lan bisa diarani "tindakan njupuk data mentah lan tumindak miturut klasifikasi data" [1][2]. Amarga saka iku, pangenalan pola wujud hmpunan kaidah tumrap pembelajaran disupervisi (supervised learning).
Ana sawatara dhéfinisi liya ngenani pangenalan pola, antarané:

  • Panentuan sawenèh objèk fisik utawa kedad’eyan sajeroning salah siji utawa sawatara kategori.[3]
  • Èlmu kawruh kang munjer marang deskripsi lan klasifikasi (pangenalan) saka sawenèh pangukuran.[4]
  • Sawijining pangenalan kanthi otomatis saka wangun, sipat, kaanan, kondhisi, susunan tanpa campur tangan manungsa kanthi aktif sajeroning prosès pemutusan.[5]


Adhedhasar sawatara dhéfinisi ing ndhuwur, pangenalan pola bisa didefinisi minangka cabang kacerdhasan kang munjer marang métodhe klasifikasi objèk sajeroning klas - klas tinamtu kanggo ngrampungi masalah tinaentu.

Salah siji aplikasiné ya iku pangenalan swara, klasifikasi tèks dhokumèn sajeroning kategori (conto. surat-E spam/dudu-spam), pangenalan tulisan tangan, pangenalan kodhe pos kanthi otomatis ing amplop layang, utawa sistem pangenalan reraèn manungsa. Aplikasi iki akèh=akèhé nganggo analisis citra tumrap pangenalan pola kang magepokan karo citra digital minangka input sajeroning sistem pangenalan pola Conto algoritma klasifikasi kalebu:

Domain AplikasiBesut

Uga delengenBesut

RujukanBesut

  1. Richard O. Duda, Peter E. Hart, David G. Stork (2001) Pattern classification (2nd edition), Wiley, New York, ISBN 0-471-05669-3.
  2. J. Schuermann: Pattern Classification: A Unified View of Statistical and Neural Approaches, Wiley&Sons, 1996, ISBN 0-471-13534-8
  3. IJCSNS, 2006, ISSN 1738-7906)
  4. IJCSNS, 2006, ISSN 1738-7906
  5. McGraw-Hill Dictionary of Scientific and Technical Terms (2003)