Pekudei

Pekudei, Pekude, Pekudey, P'kude, utawa P'qude (פְקוּדֵיIbrani kanggo "cacah saka," tembung kapindho, lan tembung distinsif kapisan, ing parsyah kasebut) yaiku Wacaan Torèt Saben Minggu (פָּרָשָׁה, parsyah) ka-23 ing siklus wacaan Torèt Yahudi taunan lan ka-11 lan pungkasan ing Kitab Pangentasan. Parsyah kasebut ngritani penghimpunan Tabernakel. Wacaan kasebut ngeliputi Pangentasan 38:21-40:38. Parsyah kasebut kalebu 4.432 aksara Ibrani, 1.182 tembung Ibrani, lan 92 ayat, lan ngeliputi kira-kira 159 baris ing gulungan Kitab Torèt (סֵפֶר תּוֹרָה, Sefer Torah).[1]

Tabernakel ing Segara Wedhi (ilustrasi saka Alkitab Holman 1890)

Yahudi maca iku ing Sabat ka-22 utawa ka-23 sawise Simchat Torah, ing wulan Maret. Pananggalan Ibrani srengéngé-rembulan kalebu 55 pekan, cacah sing ana beragam antarane 50 ing taun biasa lan 54 utawa 55 ing taun kabisat. Ing taun-taun kabisat (kayata 2019, 2022, 2024, lan 2027), parsyah Pekudei diwaca kapisah. Ing taun-taun umum (kayata 2018, 2020, 2021, 2023, lan 2026), parsyah Pekudei diwaca bebarengan karo parsyah sadurunge, Vayakhel, kanggo entuk cacah sing dibutuhke saka wacaan saben minggu (sanadyan ing sajumlah taun non-kabisat, kayata 2025, kalorone ora diwaca bebarengan).[2]

CathetanBesut

  1. "Torah Stats — Shemoth". Akhlah Inc. Diarsip saka sing asli ing November 13, 2013. Dibukak ing February 23, 2013. Unknown parameter |deadurl= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  2. "Parashat Pekudei". Hebcal. Dibukak ing March 5, 2015.