Pelé

Edison Arantes do Nascimento utawi ingkang asring dipuntepungi kanthi nama Pelé (lair 23 Oktober 1940; umur 82 taun) inggih punika minangka legenda bal-balan donya ingkang asalipun saking Brasil. Sadanguning karieripun minangka juru main, Pelé kasil mbekta Brasil dados Juara Donya Bal-balan kaping 3, inggih punika nalika taun 1958 ing Swèdhen, taun 1962 ing Chili, lan taun 1970 ing Meksiko. Berkat kasuksesanipun mau, Brasil gadhah hak saking Piala Jules Rimet. Pelé pikantuk jejuluk O Rei utawi Sang Raja.[1]

Infobox orangPelé
Pele by John Mathew Smith.jpg
Edit the value on Wikidata
Jeneng ing basa pribumi(pt-br) Edson Arantes do Nascimento Edit the value on Wikidata
Biografi
Nifas23 Oktober 1940 (82 tahun pertal)
Três Corações (en) Pertal Edit the value on Wikidata
Kegiatan Pertal
Pakaryanpemain sepak bola (id) Pertal, Aktor, politikus (id) Pertal, pemeran film (id) Pertal Edit the value on Wikidata
Infobox orangPelé
Pele by John Mathew Smith.jpg
Edit the value on Wikidata
Jeneng ing basa pribumi(pt-br) Edson Arantes do Nascimento Edit the value on Wikidata
Biografi
Nifas23 Oktober 1940 (82 tahun pertal)
Três Corações (en) Pertal Edit the value on Wikidata
3 Minister of Sports of Brazil (en) Pertal
1r Januari 1995 – 31 Dhésèmber 1998
← Bernard Rajzman (en) PertalRafael Greca (en) Pertal →
Edit the value on Wikidata
Data pribadi Pertal
Nama samaran PertalD10S
Dico
Pérola Negra
O Rei
Pelé Edit the value on Wikidata
Tinggi Pertal172 cm Edit the value on Wikidata
Tangan utama PertalKécol Edit the value on Wikidata
Kegiatan Pertal
Pakaryanpemain sepak bola (id) Pertal, Aktor, politikus (id) Pertal, pemeran film (id) Pertal Edit the value on Wikidata
Bekerja di PertalPerserikatan Bangsa-Bangsa Edit the value on Wikidata
Membela negara (untuk olahraga) PertalBrasil Edit the value on Wikidata
Olahraga Pertalbal-balan Edit the value on Wikidata
Posisi dalam tim PertalPenyerang lan Gelandhang Edit the value on Wikidata
Nomor punggung Pertal10 Edit the value on Wikidata
Trayektori Pertal
  Youth sports Pertal
1953–1956 Bauru Atlético Clube (en) Pertal Edit the value on Wikidata
  Tim Pertal enllaç= enllaç=
1956–1974 Santos FC (id) Pertal 636(618)
1975–1977 New York Cosmos (en) Pertal 64(73) Edit the value on Wikidata
  Tim nasional Pertal enllaç= enllaç=
1957–1971 Flag of Brazil.svg  Tim nasional bal-balan Brasil 92(77) Edit the value on Wikidata
20142014 Copa Libertadores (en) Pertal
1970Piala Dunia FIFA 1970 (id) Pertal
Juli 1966Piala Dunia FIFA 1966 (id) Pertal
1962Piala Dunia FIFA 1962 (id) Pertal
Juni 1958Piala Dunia FIFA 1958 (id) Pertal Edit the value on Wikidata
Kulawarga
Pasangan nikah PertalAssíria Nascimento (en) Pertal (1994–2008)
Marcia Aoki (en) Pertal (2016–) Edit the value on Wikidata
Anak PertalEdson Cholbi Nascimento (en) Pertal
 (OOjs UI-like kinship-progressive-black.svg Assíria Nascimento (en) Pertal)
Sandra Regina Machado (en) Pertal Edit the value on Wikidata
Ayah PertalDondinho (en) Pertal Edit the value on Wikidata
Tanda tangan Pertal
[[Berkas:Firma de Pelé.svg Edit the value on Wikidata|220x250px|alt=]]

50x20px|link=https://wikidata-externalid-url.toolforge.org/?p=345&url_prefix=https://www.imdb.com/&id=nm0671446 |IMDB: nm0671446 20x40px|link=https://www.allocine.fr/personne/fichepersonne_gen_cpersonne=35698.html?nopub=1 |Allocine: 35698 25x100px|link=https://www.allmovie.com/artist/p55818 |Allmovie: p55818 22px|link=http://www.tv.com/people/pele/ |TV.com: people/pele
20x20px |link=https://www.facebook.com/Pele|Facebook: Pele 20x20px |link=https://www.twitter.com/Pele?lang=ca |Twitter: Pele 20x20px |link=https://www.instagram.com/pele |Instagram: pele 25x22px |link=https://musicbrainz.org/artist/736ce674-b38c-4c81-bdee-4c586a01f9cc |Musicbrainz: 736ce674-b38c-4c81-bdee-4c586a01f9cc 20x20px |link=https://www.songkick.com/artists/104191 |Songkick: 104191 20x20px |link=https://www.discogs.com/artist/458280 |Discogs: 458280 20px |link=https://static.fifa.com/fifa-tournaments/players-coaches/people=63869/index.html |FIFA: 63869 20px |link=https://www.uefa.com/teamsandplayers/players/player=100492/profile/index.html |UEFA: 100492 Edit the value on Wikidata
Pelé
Pelé
Katerangan priangga
Jeneng dawa Edison Arantes do Nascimento
Dhuwur 1.74 m (5 ft 8 12 in)
Posisi main Penyerang
Karir nom
1952-1956 Bauru AC
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
1956-1974
1975-1977
Santos
New York Cosmos
1.115 (1.091)
Tim nasional
1957-1971 Brasil 092 0(95)

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi.


Piyambakipun miyos wonten ing Três Corações, Minas Gerais, Brasil.

MiyosBesut

Pelé ingkang miyos ing Três Corações inggih punika putra juru main bal-balan ingkang main wonten ing Fluminense, Dodinho kaliyan Dona Celeste Arantes. Wiwitanipun dipunjeluk kanthi nama Dico nanging lajeng dipunjeluk minangka Pelé déning kanca-kancanipun ngrujuk wonten ing nama kiper Vasco da Gama ingkang minangka idolanipun, Bilé. Pelé gesang wonten ing kemiskinan wonten ing Sao Paulo. Piyambakipun pados arta tambahan minangka pelayan ing kedai teh sakitaripun. Piyambakipun lajeng kagabung kaliyan klub lokal Bauru wiwit taun 1952 nanging Pelé boten kiyat mundhut septu bal. Piyambakipun lajeng main kanthi nalikaken koran bekas wonten ing samparanipun minangka sepatu, lan buah jeruk minangka balipun.[2]

Karier KlubBesut

SantosBesut

Wonten ing taun 1956, Pelé ndhèrèk seleksi juru main bal-balan saking klub Santos, sawijining klub alit wonten ing njawi Sao Paulo. Pemandu bakat ingkang mirsani lajeng ngendika dhateng Présidhèn klub bilih laré 15 taun ingkang nama Pelé bakal dados juru main paling apik donya. Pelé lajeng miwiti debutipun wonten ing Santos tanggal 7 September 1957 damel 1 gol wonten ing kamenangan 7-1 nglawan Corinthians wonten ing tetandhingan eksebisi.[3] Nalika liga dipunwiwiti, Pelé sampun pikantuk papan utama wonten ing tim senior Santos. Wonten ing akir mangsa kompetisi Pelé medal minangka top scorer liga nalika umur 16 taun. Namung wonten ing wekdal ingkang singkat, Pelé lajeng dipundangu saperlu kagabung wonten ing skuat tim nasional Brasil. Sasampuning penampilanipun wonten ing Piala Dunia 1962, tim raksasa eropa kados Real Madrid, Manchester United lan Juventus wiwit ngincer piyambakipun. Nanging bab punika dipuncegah déning pamaréntah Brasil kanthi ngendika bilih Pelé minangka baegyan saking harta karun nagara lan boten dipunkeparengaken main bal-balan wonten ing njawi Brasil.[4]

Cathetan sukuBesut

Pranala njabaBesut