Prasasti Jambu

Prasasti Jambu utawa Pasir Kolengkak inggih punika prasasti ingkang asalipun saking Karajan Tarumanagara ingkang pinanggih ing laladan kebon jambu, kinten-kinten 30 km sisih kulon Kitha Bogor. Prasasti punika dumunung ing Kampung Pasir Gintung Parakan Muncang, Kacamatan Nanggung, Bogor.[1] Prasasti punika gadhah kagunan ingkang wigati amargi minangka salah satunggaling sumber sujarah kontemporer.[1]

Prasasti Jambu

Wosing PrasastiBesut

Wangna pun ini sakakala, prebu ratu purane pun, diwastu diya wingaran prebu guru dewataprana. [2]

di wastu diya wingaran sri baduga maharaja ratu hajj di pakwan pajajaran seri sang ratu dewata pun ya nu nyusuk na pakwan.[2]

diva anak rahyang déwa niskala sa(ng) sida mokta dimguna tiga i(n) cu rahyang niskala-niskala wastu ka(n) cana sa(ng) sida mokta ka nusalarang.[2]

ya siya ni nyiyan sakakala gugunungan ngabalay nyiyan samida, nyiyanl sa(ng)h yang talaga rena mahawijaya, ya siya, o o i saka, panca pandawa e(m) ban bumi.[2]

Terjemahan

Mugi rahayu, punika tandha piweling suwargi Prabu Ratu, dipuntetepaken panjenenganipun mawi asma Prabu Guru Dewataprana.[2]

ditetepaken (malih) panjenenganipun mawi asma Sri Baduga Maharaja Ratu Aji ing Pakuan Pajajaran Sri Sang Ratu Dewata. Panjenenganipun ingkang ndamel pecerèn (pertahanan) Pakuan.[2]

Panjenenganipun putra Rahiyang Déwa Niskala ingkang dipunpusaraken ing Gunatiga, wayah Rahiyang Niskala Wastu Kancana ingkang dipunpusaraken dhumateng Nusa Larang.[2]

Panjenenganipun ingkang ndamel tandha piweling wujud gunung-gunungan, ndamel undhakan kanggé wana Samida, ndamel Sahiyang Telaga Rena Mahawijaya (dipundamel) ing salebeting (warsa) Saka "Panca Pandawa Mengemban Bumi".[2]

Cathetan sukuBesut

Ugi pirsaniBesut

  1. a b Prasasti Jambu(dipunundhuh 3 Januari 2013)
  2. a b c d e f g h Isi Prasasti Jambu(dipunundhuh 3 Januari 2013)