Tuduhaké menu pokok

Riyal (Arab: ريال‎‎ Riyāl, ISO 4217 kode: SAR) punika dhuwit saka Kerajaan Arab Saudi. Asring dicekak ر.س utawa SR (Saudi Riyal). Itungan iki dipérang dadi 100 Halala (Arab: هللة‎‎ Halalah). Siji Ghirsh iku padha karo limang Halala.

SujarahBesut

Riyal wis dadi mata uang kang digunakake déning Arab Saudi wiwit krajan negara iki diadegaké lan mata uang saka Hijaz sadurungé Arab Saudi iki kawangun. Riyal Hijaz riyal iki digawe dhedhasar (sanadyan ora padha) Koin Ottoman 20 kuruş lan banjur dipérang dadi 20 ghirsh.

Panulisan latin luwih asring nggunakaké "ghirsh" tinimbang "qirsh". Iki nuduhaké carané ngecapaké ing Arab Saudi, sanadyan ing tulisan Arab nggunakaké قرش.

Ing taun 1960-an, sistem iki diganti dadi 20 ghirsh = 1 riyal lan sistem iki dianggo ing taun 1963 kanthi pengenalan pecahan "halala", kang nilaine 1/100 riyal.

KoinBesut

Ing taun 1925, koin tembaga transisional kanggo 1/4 lan 1/2 qirsh (ing swenèh bagéan negara, dipocapaké girsh) dicetak ing Makkah déning Ibn Saud. Ing taun 1926, koin 1/4, 1/2 lan 1 potongan cupro-nikel qirsh dicetak lan diwenèhi jeneng "Raja Hijaz lan Sultan Nejd".

Ing taun 1927, gelar kerajaan diowah dadi "Raja Hijaz, Nejd, lan depedensi" lan koin dicetak ing bentuk 1/4, 1/2 lan 1 qirsh nganggo cupro-nikel lan 1/4, 1/ 2 lan 1 riyal nganggo slaka.

Ing taun 1935, koin kapisan didum kanthi jeneng Arab Saudi. wujudé koin slaka kanthi nilai 1/4, 1/2 dan 1 riyal kang arep 50% luwih enteng daripada cetakan sadurungé. Cupro-nikel 1/4, 1/2 dan 1 qirsh diedarke taun 1937. Ing taun 1946 (AH 1365), akèh koin cupro-nikel diimbangi kanthi angka Arab 65 kang karo Krause lan Mishler digambarke sebagai "sawijining langkah kanggo medhot monopoli penukar dhuwit nganggo dhuwit koin." Cupro-nikel 2 dan 4 qirsh ditepungaké ing 1957.

Ing taun 1963, pamaréntah nepangaké halala dhumateng masarakat. Saliyané iku, pamaréntah uga nyétak dhuwit 1 halala. Ing taun 1972, pamaréntah nyétak manèh koin kupro-nikel 5, 10, 25 lan 50 halala, ditulis kanthi wujud ghir utawa riyal (1, 2 qirsh, 1/4, 1/2 riyal). Ing taun 1976, koin kupro-nikel sariyal didum, dinilai 100 halala. Koin bimetalik sariyal (100 halala), didum ing tahun 1999.

Séri anyar koin 1, 5, 10, 25, lan 50 halala lan koin bimetalik 1 lan 2 riyal didum ing taun 2016.

Cétakan DhuwitBesut

Seri 5Besut

Dhuwit kertas riyal Saudi (seri 5)[1]
Gambar Nilai Ukuran Werna Utama Dheskripsi Taun Dum Tanggal Dum Tetenger-banyu
Sisih Ngarep Sisih Mburi
[1] 1 riyal 133 x 63 mm Ijo terang koin dinar abad kapitu; Raja Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud Kantor pusat SAMA 2007 21 Desember 2007 Raja Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud, electrotype 1, Pilar
[2] 5 riyal 145 x 66 mm Ungu Kilang Minyak Ras Tanorah; Raja Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud Terminal muat Ras Tanorah, Bandar Jubayl ing Wilayah Timur 2007 Juli 2007 Raja Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud, electrotype 5, Pilar
[3] 10 riyal 150 x 68 mm Coklat Daleme Raja ing Almoraba; Raja Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud King Abdul Aziz Historical Center, Riyadh 2007 Juli 2007 Raja Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud, electrotype 10, Pilar
[4] 50 riyal 155 x 70 mm Ijo tuwa Dome of the Rock ing Jerusalem ; Raja Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud Mesjid Al-Aqsa ing Jerusalem 2007 21 Mei 2007 Raja Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud, electrotype 50, Pilar
[5] 100 riyal 160 x 72 mm Abang Kubah ijo Mesjid Nabawi ing Medinah; Raja Abdullah Bin Abdul-Aziz al-Saud Mesjid Nabawi 2007 21 Mei 2007 Raja Abdullah Bin Abdul Aziz al-Saud, electrotype 100, Pilar
[6] 500 riyal 166 x 74 mm Biru Ka'bah ing Mekah; Raja Abdulaziz Al Saud Masjidil Karam ing Mekah 2007 September 2007 Raja Abdulaziz Al Saud, electrotype 500, Pilar

Seri 6 (Seri 2016)Besut

Otoritas Moneter Arab Saudi nepungaké séri dhuwit kertas anyar kanthi gambar Raja Salman ing dhuwit kertas 5 nganti 100 riyal, lan gambar Raja Abdulaziz Al Saud ing dhuwit kertas 500 riyal.[2]

Dhuwit Kertas Riyal Saudi Cetakan kaping Enem[3]
Gambar Nilai Ukuran Werna Utama Dheskripsi Tahun Cétak Tanggal Dum Tetenger-banyu
Sisih Ngarep Sisih Mburi
[4] 5 riyal 145×

66 mm

Ungu Kilang Minyak; Raja Salman Taman Kembang 2016 26 Desember 2016 Raja Salman lan electrotype 5
[5] 10 riyal 150×

68 mm

Coklat Benteng; Raja Salman Pamandangan Udara Riyadh 2016 26 Desember 2016 Raja Salman lan electrotype 10
[6] 50 riyal 155×

70 mm

Ijo Dome of the Rock ing Jerusalem; Raja Salman Mesjid Al-Aqsa ing Jerusalem 2016 26 Desember 2016 Raja Salman lan electrotype 50
[7] 100 riyal 160×

72 mm

Abang Kubah Ijo Mesjid Nabawi; Raja Salman Mesjid Nabawi 2016 26 Desember 2016 Raja Salman lan electrotype 100
[8] 500 riyal 166×

74 mm

Biru Ka'bah ing Mekah; Raja Abdulaziz Al Saud Masjidil Karam ing Mekah 2016 26 Desember 2016 Raja Abdulaziz Al Saud lan electrotype 500

Nilai TukarBesut

Wiwit Juni 1986, IMF wis nyetel nilai tukar tetep kanggo riyal ya iku, 1 Dollar A S = 3,75 riyal, kang tegesé 1 riyal = 0.266667 dolar.[9][10] Nilai tukar iki resmi dibukak wiwit tanggal 1 Januari 2003.

Waca ugaBesut

ReferensiBesut

Pranala njabaBesut