Romanisasi kanthi barès tegesé "aktivitas ngowahi dadi wangun Romawi". Nanging kang biyasa dimaksud ya iku prosès alihaksara saka aksara non-Latin dadi aksara Latin.

Kerep prosès romanisasi iki rada angèl amarga aksara Latin mung duwé 26 karakter, kang kadhangkala luwih sethithik tinimbang aksara-aksara liya. Nanging bab iki bisa dipecahaké kanthi migunakaké tandha diakritis utawa kombinasi aksara. Sajeroning basa Indonésia ora ana tandha diakritis, nanging ana kombinasi aksara kang nglambangaké siji fonèm: "ny", "ng", "kh", lan "sy".

Pratélan basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé oraBesut

Pratélan iki nyakup basa-basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé ora. Dadi iki dudu pratélan basa-basa kang wiwit asalé tinulis nganggo aksara Latin.