Romanisasi

Caralatin (Ind: romanisasi) ya iku alihaksara saka saliyane aksara Latin mênyang aksara Latin.

Basa bisa anduweni caralatin luwih saka siji lan beda beda kaya ta ing Basa Mandharin

Kerepe, caralatin iki rada angèl amarga aksara Latin mung aduwé 26 aksara pokok, kang kadhangkala luwih sethithik tinimbang aksara-aksara liya. Nanging, prakara iki bisa dirampungake kanthi migunakaké sandhangan aksara (Ind: diakritik) utawa camboran aksara. Sajeroning basa Indonésia kang lumrah, ora ana sandhangan aksara. Nanging, ana camboran aksara kang nglambangaké siji fonèm: "ny", "ng", "kh", lan "sy".

Tuladha Caralatin ing akeh basaBesut

Ing sangisor iki ya iku tuladha caralatin ana ing akeh basa ing donya saka aksara-aksara liya.

Caralatin Aksara Ellas Aksara Kiril Aksara Amazigh Aksara Ibrani Aksara Arab Aksara Persi Aksara Kàthàkànà Aksara Hangûl Aksara Pocap Cina
A A А ַ, ֲ, ָ َ, ا ا, آ
AE ΑΙ
AI י ַ
B ΜΠ, Β Б בּ ﺏ ﺑ ﺒ ﺐ ﺏ ﺑ
C Ξ
CH TΣ̈ Ч צ׳ چ
CHI
D ΝΤ, Δ Д ⴷ, ⴹ ד ﺩ — ﺪ, ﺽ ﺿ ﻀ ﺾ د
DH Δ דֿ ﺫ — ﺬ
DZ ΤΖ Ѕ
E Ε, ΑΙ Э , ֱ, י ֵֶ, ֵ, י ֶ エ, ヱ
EO
EU
F Φ Ф פ (or its final form ף ) ﻑ ﻓ ﻔ ﻒ
FU
G ΓΓ, ΓΚ, Γ Г ⴳ, ⴳⵯ ג گ
GH Γ Ғ גֿ, עֿ ﻍ ﻏ ﻐ ﻎ ق غ
H Η Һ ⵀ, ⵃ ח, ה ﻩ ﻫ ﻬ ﻪ, ﺡ ﺣ ﺤ ﺢ ه ح ﻫ
HA
HE
HI
HO
I Η, Ι, Υ, ΕΙ, ΟΙ И, І ִ, י ִ دِ イ, ヰ
IY دِي
J TZ̈ ДЖ, Џ ג׳ ﺝ ﺟ ﺠ ﺞ ج
JJ
K Κ К ⴽ, ⴽⵯ כּ ﻙ ﻛ ﻜ ﻚ ک
KA
KE
KH X Х כ, חֿ (or its final form ך ) ﺥ ﺧ ﺨ ﺦ خ
KI
KK
KO
KU
L Λ Л ל ﻝ ﻟ ﻠ ﻞ ل
M Μ М מ (or its final form ם ) ﻡ ﻣ ﻤ ﻢ م
MA
ME
MI
MO
MU
N Ν Н נ (or its final form ן ) ﻥ ﻧ ﻨ ﻦ ن
NA
NE
NG
NI
NO
NU
O Ο, Ω О , ֳ, וֹֹ ُا
OE
P Π П פּ پ
PP
PS Ψ
Q Θ ק ﻕ ﻗ ﻘ ﻖ غ ق
R Ρ Р ⵔ, ⵕ ר ﺭ — ﺮ ر
RA
RE
RI
RO
RU
S Σ С ⵙ, ⵚ ס, שׂ ﺱ ﺳ ﺴ ﺲ, ﺹ ﺻ ﺼ ﺺ س ث ص
SA
SE
SH Σ̈ Ш שׁ ﺵ ﺷ ﺸ ﺶ ش
SHCH Щ
SHI
SO
SS
SU
T Τ Т ⵜ, ⵟ ט, תּ, ת ﺕ ﺗ ﺘ ﺖ, ﻁ ﻃ ﻄ ﻂ ت ط
TA
TE
TH Θ תֿ ﺙ ﺛ ﺜ ﺚ
TO
TS ΤΣ Ц צ (or its final form ץ )
TSU
TT
U ΟΥ, Υ У , וֻּ دُ
UI
UW دُو
V B В ב و
W Ω ו, וו ﻭ — ﻮ
WA
WAE
WE
WI
WO
X Ξ, Χ
Y Υ, Ι, ΓΙ Й, Ы, Ј י ﻱ ﻳ ﻴ ﻲ ی
YA Я
YAE
YE Е, Є
YEO
YI Ї
YO Ё
YU Ю
Z Ζ З ⵣ, ⵥ ז ﺯ — ﺰ, ﻅ ﻇ ﻈ ﻆ ز ظ ذ ض
ZH Ζ̈ Ж ז׳ ژ

Pratélan basa kang saiki migunakaké aksara Latin nanging sadurungé oraBesut

Pratélan iki nyakup basa-basa kang saiki migunakaké aksara Latin utawa caralatin nanging sadurungé ora. Dadi, iki dudu pratélan basa-basa kang saka wiwitane katulis anganggo aksara Latin.


Pratelan CaralatinBesut

Sawang ugaBesut