Rumah Sakit Darmo

SejarahBesut

Rumah Sakit Darmo didegake dening sekelompok wong Walanda sing nggawe asosiasi sing diarani Surabayasche Zieken Verpleging (SZV), lan dipimpin dening HJ Offerhaus. Rumah sakit iki didegake tanggal 9 Juni 1897. Wiwitane, asosiasi kasebut nyedhiyakake pitulung kesehatan kanggo warga Jawa Timur, utamane Surabaya kanthi nggawe fasilitas perawatan kesehatan sing lengkap karo fasilitas lan fasilitas sing dibutuhake, layanan kesehatan kasebut ditujokake kanggo para sing lara, preduli saka sosial, agama, ras lan kabangsaan.

Bangunan rumah sakit Darmo biyen digunakake kanggo ndandani lan nyimpen senjata abot lan kendaraan perang sajrone pamrentah Jepang. Nanging, sawise pasukan sekutu teka ing Surabaya, Letnan Kolonel Rendal berhasil ngrebut kemah kasebut tanggal 27 Oktober 1945. Nalika semana, ing ngarep gedung Rumah Sakit Darmo, ana peperangan ing antarane pasukan sekutu lan para pemudha saking Surabaya. Nalika semana, perang telung dina tanggal 28-30 Oktober 1945 diwiwiti nalika truk saka pemuda Sulawesi dipecat dening sekutu. Perang telung dina kasebut nggawe tentara Mallaby 6000 wong meh kabeh rusak, yen mung Soekarno-Hatta ora teka rekonsiliasi. Pungkasane, Bangunan Rumah Sakit digunakake dadi benteng dening pasukan AWS Mallaby Brigade Umum.

Nalika pungkasan jaman penjajahan Jepang, dening sekutu sing nalika semana nguwasani kutha Surabaya, Rumah Sakit Darmo bali menyang SZV lan dioperasikake maneh dadi rumah sakit.

Ing taun 1959, kanthi tambah akeh hubungan antara Walanda lan Indonesia (amarga perselisihan Irian), hubungan diplomatik antara rong negara kasebut dipotong lan sawetara perusahaan Walanda dicekel dening Indonesia, Rumah Sakit Darmo uga kena pengaruh, personel rumah sakit saka Walanda mboko sithik bali menyang negara Walanda diganti dening personel Indonesia. Wong Indonesia pertama sing lungguh ing asosiasi Rumah Sakit Darmo yaiku Pak Fajar Notonegoro (almarhum).