Taman Nasional Redwood

Taman Nasiyonal Redwood ya iku Taman Nasiyonal kang ana ing US, kuloné California. Ngrawat Taman Nasional Redwood lan Pantai Del Norte ing California, Jedediah Smith, lan Taman Negeri Prairie Creek Redwoods (wiwit taun 1920an), RNSP gabungan ngemot 139,000 hektar (560 km2), lan nampilaké sabar anteng-lawas hutan hujan. Dumunung ing wilayah Del Norte lan Humboldt, papat taman, bebarengan, nglindhungi 45% saka kabèh tanduran kang isih ana pesisir (Sequoia sempervirens), paling ora ana 38,982 hèktar (157.75 km2). Wit-witan kasebut paling dhuwur, ing antarané kang paling tuwa, lan salah sawijining spèsies wit kang paling gedhé ing Bumi. Saliyané ing alas rèdwood, taman-taman kasebut njaga flora, fauna, jurang dèsa, sumber daya budaya, bagèan saka kali lan aliran liyané, lan 37 miles (60 km) pinggir pesisir murni.

Taman Nasional Redwood
IUCN kategori V (protected landscape/seascape)
Redwood National Park, fog in the forest.jpg
kelud ing alas Redwood
PernahHumboldt County & Del Norte County, California, US
Kutha cedhak dhéwéCrescent City
Laladan138,999 acres (56,251 ha)[1]
DikukuhakéOctober 2, 1968
Dhayoh482,536 (ing 2018)[2]
Bebadan pamaréntahanCo-managed by National Park Service and California Department of Parks and Recreation
KritériaNatural: (vii), (ix)
Rujukan134
Katulis1980 (ping 4 sèsi)

Ing taun 1850, alas redwood wutah umur luwih saka 2.000.000 hektar (8,100 km2) ing pesisir California. Bagèan sisih lor papan kasebut, mula dienggoni dèning Pribumi Amérika, narik akèh tukang kayu lan liya-liyané dadi pemborong emas ing papan kasebut. Amarga ana pembangunan ing San Francisco, wong-wong padha mbalik manèh dadi tukang kayu nganti alasé mèh gundhul. Mula, ing tahun 1920an dianaké konservasi ing alas Redwood. Saking kéné diadeke, mula ngasilaké panyiapan Prairie Creek, Pantai Del Norte, lan Taman Negeri Jedediah Smith Redwoods. Taman Nasional Redwood digawé ing taun 1968, lan wektu 90% saka wit redwood asli wis. Layanan Taman Nasional (NPS) lan Departemen Taman lan Rekreasi ing California (CDPR) gabungan administratif Redwood National Park kanthi telung taman ing Taman Negara Redwood ana ing taun 1994 duwéni ancas kanggo manajemen alas koperasi lan stabilisasi alas lan banyu minangka salah sawijining unit.[3]

Èkosistem RNSP njaga spèsies kèwan kang kaancam kaya ing gobyer gandum, gubug Chinook, manuk lawon lor, lan singa laut Steller. Minangka kanggo ngenali babagan èkosistem lan sejarah budaya langka kang ditemokaké ing taman-taman kasebut, Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu nunjukaké minangka Situs Warisan Donya ing 5 September 1980.[4]

SajarahBesut

 
Rekontruksi plankhouse ing Yurok Native American

Sesawrungan antarané pribumi lan kayu ijo luwih saka gayutan fisik. Scholar Gail L. Jenner nyathet yèn "urip dheweke - lan saiki - diwangun luwih saka kayu'', sanajan kayu abang minangka sumber matèrial lan budaya; urip kasebut digambaraké ing karakter lan wit-witan." Kaya kang dicritakaké dèning Minnie Reeves, sesepuh lan pimpinan agama Chilula, ing taun 1976, Chilula minangka "wong saka jero wit redwood." "Tumpes wit-witan iki lan sampèyan ngrusak katresnaning Pencipta. Lan yen sampèyan ngrusak apa kang disenengi dèning Sang Pencipta, sampèyan bakal nyirnakaké manungsa." liwat papan suci. " Wong pribumi nganggep omah tradisional kang digawé saka wit redwood uga minangka "makhluk urip" wiwit, miturut Edwin C. Bearss, "kayu abang sing nggawé papané yaiku awaké dhèwé dadi salah sawijiné Roh Beings," kang dianggep, ing tembung, dadi "balapan Illahi kang ana sadurungé manungsa ing wilayah redwood lan mulang wong liya cara kang bener kanggo manggon ing kana." Klompok pribumi saiki kayata Yurok, Tolowa, Karok, Chilula, lan Wiyot kabèh duwé gayutan sajarah ing papan kasebut, lan sawetara klompok pribumi Amérika isih urip ing wilayah taman iki. Panaliten arkeologi nuduhaké nalika tekan ing wilayah kasebut wiwit 3.000 taun kepungkur. Sènsus taun 1852 nemtokaké manawa Yurok paling akèh, kanthi 55 dèsa lan kira-kira cacah 2,500. Dhèwéké nggunakaké redwood akèh banget didadekaké papan, minangka bahan bangunan kanggo kapal, omah, lan desa cilik. Kanggo bangunan, papan bakal didegkaké kanthi ing sisih ngisor kang ciyut, kanthi sisih ndhuwur kang ditaléni nganggo tali kulit. Papan Redwood digunakaké kanggo mbentuk gendhèng kang cethèk. [5]

FloraBesut

Udakara alas kang isine wit kayu abang ambané nganti 2,000,000 hektar (8.100 km2 mapan ing California lor.[6] 96% saka kabèh kayu kang tuwa wis dipasang, lan mèh setengah (45%) saka turahan kayu isih ditemokaké ing Taman Nasional Redwood. Taman iki nglindhungi 38,982 hektar (157.75 km2) alas kang mèh padha ing antarané 19,640 hektar (79.5 km2) lan negara 19,342 hektar (78.27 km2). Redwoods wis ana ing pesisir sisih lor California paling ora 20 yuta taun lan ana hubungané karo spèsies wit kang ana 160 yuta taun kepungkur.[7]
Warga pesisir asli redwood yaiku saka pesisir California lor tekan Pesisir Oregon sisih kidul. Wit kasebut ana gandhengané karo sequoia raksasa ing tengah California, lan luwih adoh karo redwood esuké kang pribumi ing wilayah Sichuan – Hubei, China. Redwood Coast minangka wit paling dhuwur ing bumi; ing wulan Sèptèmber 2006, wit paling dhuwur ing taman kasebut yaiku Hyperion kanthi ukuran 379.1 kaki (115,5 m), banjur ana Helios lan Icarus kang duwéni dhuwur 376.3 kaki (114.7 m) lan 371.2 kaki (113.1 m).[8]

FaunaBesut

 
Northern spotted owl (Strix occidentalis caurina) dadi salah sijiné spèsies kang kudu waspada punah.

Èkosistem RNSP njaga sawetara spèsies kèwan kang langka. Èkosistem akèh ana, karo segara, kali, tegal, lan zona alas kang akèh banget ing taman kasebut. Tanduran gurun iku spèsies kaancam ing nagara kang manggon ing pinggir pesisir Pasifik. Manuk elang kang gundul, biasané ana ing cedhak banyu, iki dadi spèsies kaancam California. Salmon Chinook, burung hantu belang sisih lor, lan singa laut Steller minangka sawetara spèsies kèwan kang kudu waspada ilang.[9]

Pelicans soklat lan cormorants kaping pindho biasané ditemokaké ing tebing pinggir pesisir lan ing segara laut, nalika sandpipers lan gulls manggon ing pesisir lan wilayah daratan. Ing daratan, ana manuk kayata merganser, osprey, hawk kang duwéni pundhak abang, heron biru gedhe, lan jay Steller minangka sawetara spèsies manuk kang wis didokumentasikaké. Paling ora 400 spèsies manuk wis didokumentasiké ing alas.Reptilia lan amfibia uga bisa ditemokaké ing taman, kanthi ula ringneck sisih lor-kulon, kodok lor lor, salamander raksasa Pasifik, lan paling anyar kulit kang paling umum.[10] Ana uga Reptil lan amfibi kaya ta ula ula ringneck sisih lor-kulon, kodok lor lor, salamander raksasa Pasifik, lan paling anyar kulit kulit sing paling umum.[9]

RujukanBesut

  1. National Park Service, Land Resources Division (December 31, 2018), Listing of Acreage (PDF), diarsip saka sing asli (PDF) ing May 15, 2019, dijupuk May 15, 2019 .
  2. "NPS Annual Recreation Visits Report". National Park Service. Dijupuk 2019-03-11. 
  3. "Working together". Redwood National and Service. 2012-04-02. 
  4. "Threatened/Endangered Species". National Park Service. Dijupuk 2008-11-07. 
  5. Vaden, Mario (2011). "Indian tribes lived among redwoods for centuries". Coast Redwood Adventures. Dijupuk 1 September 2019. 
  6. "The Struggle For Redwood National Park". Redwood History Basic Data. National Park Service. January 15, 2004. Dijupuk 2008-11-15. 
  7. "About The Trees". National Park Service. October 14, 2006. Dijupuk 2008-11-15. 
  8. Glen, Martin (September 7, 2006). "Eureka! New tallest living thing discovered". San Francisco Chronicle. 
  9. a b "Animals". National Park Service. April 17, 2008. Dijupuk 2008-11-15. 
  10. Sakai, Howard. "Vertebrate Species that occur at Redwood National and State Parks". Species in Parks Flora and Fauna Databases. Information Center for the Environment/National Park Service. Diarsip saka sing asli ing 2005-09-20. Dijupuk 2008-11-15.