Tuduhaké menu pokok

Thomas Hobbes (5 April 15884 Dhésèmber 1679) iku siji filsuf saka Inggris, kang misuwur kanthi bukuné Leviathan 1651, kang dadi dhasar tumrap filsafat pulitik Kulon. Hobbes dikenang kanthi karyané bab filsafat pulitik, sanajan karyané uga nyakup bab-bab liya kaya déné sajarah, èlmu ukur, teologi, etika, filsafat umum, lan èlmu pulitik. Saliyané iku, sumbangan pamikiran Hobbes bab alam manungsa minangka siji kerjasama kang madhiri utawa self-interested cooperation, wis kabukti dadi téyori kang tahan uji ing jagad antropologi filsafat.

Thomas Hobbes
Thomas Hobbes (portrait).jpg
Thomas Hobbes
KalaFilsafat abad angka 17
(Filsafat Modèren)
TlatahFilsuf Kulon
AliranKontrak sosial, realisme
Karsa pokok
Filsafat pulitik, sajarah, etika, ngèlmu ukur
Gantha misuwur
panemu tradhisi kontrak sosial; life in the state of nature is "solitary, poor, nasty, brutish and short"

LeviathanBesut

 
Frontispiece of Leviathan

Sajeroning Leviathan, Hobbes mratélakaké doktriné bab landhesan kanggo masarakat lan pamaréntah kang sah (legitimate). Leviathan ditulis sajeroning jaman Perang sadulur Inggris; ngadhut akèh tulisan kang nuduhaké wigatiné panguwasa pusat kang kuwat kanggo nyegah cecongkrahan lan perang sadulur.

BibliografiBesut

RujukanBesut

UmumBesut

  • Macpherson, C. B. (1962). The Political Theory of Possessive Individualism: Hobbes to Locke. Oxford: Oxford University Press.
  • Robinson, Dave & Groves, Judy (2003). Introducing Political Philosophy. Icon Books. ISBN 1-84046-450-X.
  • Strauss, Leo (1936). The Political Philosophy of Hobbes; Its Basis and Its Genesis. Oxford: Clarendon Press.
  • Strauss, Leo (1959). "On the Basis of Hobbes' Political Philosophy," in What Is Political Philosophy?, Glencoe, Ill.: The Free Press, chap. 7.
  • Tönnies, Ferdinand (1925). Hobbes. Leben und Lehre, Stuttgart: Frommann, 3rd ed.
  • Shapin, Steven and Shaffer, Simon (1995). Leviathan and the Air-Pump. Princeton: Princeton University Press.
  • Malcolm, Noel. 2002. Aspects of Hobbes. New York: Oxford University Press.
  • Skinner, Quentin. 1996. Reason and Rhetoric in the Philosophy of Hobbes. Cambridge: Cambridge University Press.

KhususBesut


Pranala njabaBesut

Cithakan:Illustrated Wikipedia