Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii tachy.jpg
Giemsa stained T. gondii tachyzoites, 1000× magnification
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Unranked: SAR
Unranked: Alveolata
Filum: Apicomplexa
Klas: Conoidasida
Ordho: Eucoccidiorida
Famili: Sarcocystidae
Subfamili: Toxoplasmatinae
Génus: Toxoplasma
Nicolle & Manceaux, 1909[1]
Jeneng binomial
Toxoplasma gondii
(Nicolle & Manceaux, 1908)[2]


Toxoplasma gondii ya iku spesies organisme sel tunggal (protozoa) kang urip minangka parasit.[3] Organisme iki sepisanan diidentifikasi déning Nicolle lan Manceaux.[4][5] Toxoplasma gondii nyebabaké toksoplasmosis, lelara kang bisa nyerang makhluk berdarah panas, kalebu manungsa. Kéwan Felidae kaya déné kucing kampung minangka inang definitif kang dadi panggonan T. gondii nindakaké réprodhuksi seksual. Lelara iki ora duwé tandha-tandha kang cetha. Uji TORCH bisa mangertèni anané infèksi lan lelara iki bisa diobati nganti pasièn mari.

RujukanBesut

  1. Nicolle, C.; Manceaux, L. (1909). "Sur un Protozoaire nouveau du Gondi". Comptes Rendus Hebdomadaires des Séances de l'Académie des Sciences 148 (1): 369−372. 
  2. Nicolle, C.; Manceaux, L. (1908). "Sur une infection à corps de Leishman (ou organismes voisins) du Gondi". Comptes Rendus Hebdomadaires des Séances de l'Académie des Sciences 147 (2): 763–766. 
  3. Ryan KJ, Ray CG (eds) (2004). Sherris Medical Microbiology (ed. 4th ed.). McGraw Hill. kk. 722–7. ISBN 0838585299. 
  4. C. Nicolle, L. Manceaux, « Sur une infection à corps de Leishman (ou organismes voisins) du gundi », Comptes Rendus de l'Académie des Sciences, vol. 147, 1908, p. 763–766, [1].
  5. C. Nicolle, L. Manceaux, « Sur un Protozoaire nouveau du Gondi », Comptes Rendus de l'Académie des Sciences, vol. 148, 1909, p. 369-372, [2].