Kajawaran bal-balan Éropah UEFA 1996 utawa Euro 96 iku diadani déning Inggris. Pagelaran utawa fèstival bal-balan iki diadani kaping 10 lan sing nganakaké ya iku UEFA. Kajawaran iki dianakaké antara 8 Juni lan 30 Juni 1996. Slogan turnamèn iki ya iku Football Comes Home ("Bal-balan mulih menyang omah"), amarga iki kaping pisan kajawaran bal-balan Éropah dianakaké ing Inggris, papan lairé ulah raga bal-balan utawa sépak bola. Para sutresna bal-balan Inggris wiwit iku kerep ngèling-èling prastawa iki karo seneng sanadyan Inggris dhéwé ora menang. Sing menang ya iku Jerman.

1996 UEFA Euro 1996 (Kajuwaran bal-balan Éropah UEFA)
England '96
Tournament details
Host country  Inggris
Dates 8 Juni30 Juni
Teams 16 
Venue(s) (ing 8 kutha minangka pamangku gati)
Final positions
Champions Gold medal.svg Flag of Jerman Jerman (ping 3 title)
Second place Silver medal.svg Flag of Républik Céko Républik Céko
Tournament statistics
Matches played 31
Goals scored 64  (2.06 per match)
Attendance 1,276,000  (0 per match)
Top scorer(s) Inggris Alan Shearer (5 goal)
Best player Jerman Jürgen Klinsmann

Limawelas tim kudu kwalifikasi dhisik sadurungé bisa mèlu babak pungkasan ing Inggris iki. Inggris dhéwé ora prelu kwalifikasi minangka tuwan omah. Fèstival iki ya iku kaping pisan UEFA ngintroduksi cacahé nagara sing mèlu utawa pesertané dadi 16 sing dienggo nganti saiki. UEFA mutusaké nambah cacahé peserta amarga ing dasawarsa 1980-an lan taun 1992, kanggo nagara-nagara Éropah, luwih gampang kanggo kwalifikasi Piala Donya tinimbang Piala Éropah dhéwé. Ing Piala Donya taun 1982, 1986 lan 1990, 14 saka 24 tim sing mèlu asalé saka Éropah kamangka ing Piala Éropah dhéwé sing mèlu namung 8 tim.

Sanadyan ora kabèh pamainan entèk payu, turnamèn iki duwé panonton ing stadion sing gedhé dhéwé, 1.276.000 jiwa gunggungé mawa 31 tetandhingan.

KwalifikasiBesut

 
Para finalis UEFA Euro 1996.

Tim-tim nasional sing kapacak ing ngisor iki mèlu Euro 1992:

  •   Bulgaria (panampilan perdana)
  •   Kroasia (panampilan perdana)
  •   (panampilan perdana minangka Céko)*
  •   [pamenang Euro 1992]
  •   Inggris (tuwan omah)
  •   Prancis
  •   Jerman
  •   Italia

  •   Walanda
  •   Portugal
  •   Rumania
  •   Rusia (panampilan perdana minangka Rusia)**
  •   Sekotlan
  •   Spanyol
  •   Swiss (panampilan perdana)
  •   Turki (panampilan perdana)

* Sawisé Cékoslowakia bubar.
** Sawisé Uni Sovyèt bubar.

Papan panyelenggaranBesut

Para wasitBesut

  Austria
  Bèlgi
  Belarus
  Bulgaria
  Céko

  Denmark
  Inggris
  Prancis
  Jerman

  Hongaria
  Italia
  Walanda
  Rusia
  Sekotlan

  Spanyol
  Swédia
  Swiss
  Turki

SquadsBesut

Pratélan regu sing main sajeroning final turnamèn iki, pirsani Regu bal-balan Kajuwaraan Éropah UEFA 1996.

PituwasBesut

Ronde kapisanBesut

Pènget: Kabèh wektu iku wektu lokal (Wektu Mangsa Panas Britania Raya/UTC+1).

Grup ABesut

Team Pld W D L GF GA GD Pts
  Inggris 3 2 1 0 7 2 +5 7
  Walanda 3 1 1 1 3 4 -1 4
  Sekotlan 3 1 1 1 1 2 -1 4
  Swiss 3 0 1 2 1 4 -3 1

1996-06-08
15:00
Inggris   1 – 1   Switserlan Wembley Stadium, London
Penonton: 76,567
Wasit: Manuel Diaz Vega (Spain)
Shearer   23' (Report) Türkyilmaz   84' (pen.)


1996-06-10
16:30
Nèderlan   0 – 0   Sekotlan Villa Park, Birmingham
Penonton: 36,000
Wasit: Leif Sundell (Sweden)
(Report)


1996-06-13
19:30
Switserlan   0 – 2   Nèderlan Villa Park, Birmingham
Penonton: 37,000
Wasit: Atanas Uzunov (Bulgaria)
(Report) Cruyff   66'
Bergkamp   79'


1996-06-15
15:00
Sekotlan   0 – 2   Inggris Wembley Stadium, London
Penonton: 76,684
Wasit: Pierluigi Pairetto (Italy)
(Report) Shearer   53'
Gascoigne   79'


1996-06-18
19:30
Sekotlan   1 – 0   Switserlan Villa Park, Birmingham
Penonton: 40,000
Wasit: Václav Krondl (Czech Republic)
McCoist   36' (Report)


1996-06-18
19:30
Nèderlan   1 – 4   Inggris Wembley Stadium, London
Penonton: 76,798
Wasit: Gerd Grabher (Ostenrik)
Kluivert   78' (Report) Shearer   23' (pen.)   57'
Sheringham   51'   62'

Grup BBesut

Team Pld W D L GF GA GD Pts
  Prancis 3 2 1 0 5 2 +3 7
  Sepanyol 3 1 2 0 4 3 +1 5
  Bulgaria 3 1 1 1 3 4 -1 4
  Rumeni 3 0 0 3 1 4 -3 0

1996-06-09
14:30
Sepanyol   1 – 1   Bulgaria Elland Road, Leeds
Penonton: 26,000
Wasit: Piero Ceccarini (Italy)
Alfonso   74' (Report) Stoichkov   65' (pen.)


1996-06-10
19:30
Rumeni   0 – 1   Prancis St James' Park, Newcastle
Penonton: 36,000
Wasit: Hellmut Krug (Germany)
(Report) Dugarry   25'


1996-06-13
16:30
Bulgaria   1 – 0   Rumeni St James' Park, Newcastle
Penonton: 19,107
Wasit: Peter Mikkelsen (Dhènemarken)
Stoichkov   3' (Report)


1996-06-15
18:00
Prancis   1 – 1   Sepanyol Elland Road, Leeds
Penonton: 39,000
Wasit: Vadim Zhuk (Belarusia)
Djorkaeff   49' (Report) Caminero   86'


1996-06-18
16:30
Prancis   3 – 1   Bulgaria St James' Park, Newcastle
Penonton: 26,976
Wasit: Dermot Gallagher (Inggris)
Blanc   21'
Penev   63' (o.g.)
Loko   90'
(Report) Stoichkov   69'


1996-06-18
16:30
Rumeni   1 – 2   Sepanyol Elland Road, Leeds
Penonton: 32,719
Wasit: Ahmet Çakar (Turkey)
Răducioiu   29' (Report) Manjarín   11'
Amor   84'

Grup CBesut

Team Pld W D L GF GA GD Pts
  Jerman 3 2 1 0 5 0 +5 7
  Républik Céko 3 1 1 1 5 6 -1 4
  Itali 3 1 1 1 3 3 0 4
  Ruslan 3 0 1 2 4 8 -4 1

1996-06-09
17:00
Jerman   2 – 0   Républik Céko Old Trafford, Manchester
Penonton: 37,000
Wasit: David Elleray (England)
Ziege   26'
Möller   32'
(Report)


1996-06-11
16:30
Itali   2 – 1   Ruslan Anfield, Liverpool
Penonton: 35,120
Wasit: Leslie Mottram (Scotland)
Casiraghi   5'   52' (Report) Tsymbalar   21'


1996-06-14
19:30
Républik Céko   2 – 1   Itali Anfield, Liverpool
Penonton: 37,200
Wasit: Antonio López Nieto (Spain)
Nedvěd   4'
Bejbl   35'
(Report) Chiesa   18'


1996-06-16
15:00
Ruslan   0 – 3   Jerman Old Trafford, Manchester
Penonton: 50,670
Wasit: Kim Milton Nielsen (Dhènemarken)
(Report) Sammer   56'
Klinsmann   77'   90'


1996-06-19
19:30
Ruslan   3 – 3   Républik Céko Anfield, Liverpool
Penonton: 20,000
Wasit: Anders Frisk (Sweden)
Mostovoi   49'
Tetradze   54'
Beschastnykh   85'
(Report) Suchopárek   5'
Kuka   19'
Šmicer   88'


1996-06-19
19:30
Itali   0 – 0   Jerman Old Trafford, Manchester
Penonton: 53,700
Wasit: Guy Goethals (Belgium)
(Report)

Grup DBesut

Team Pld W D L GF GA GD Pts
  Portugal 3 2 1 0 5 1 +4 7
  Kroasia 3 2 0 1 4 3 +1 6
  Dhènemarken 3 1 1 1 4 4 0 4
  Turki 3 0 0 3 0 5 -5 0

1996-06-09
19:30
Dhènemarken   1 – 1   Portugal Hillsborough Stadium, Sheffield
Penonton: 34,993
Wasit: Mario van der Ende (Netherlands)
B. Laudrup   22' (Report) Sá Pinto   53'


1996-06-11
19:30
Turki   0 – 1   Kroasia City Ground, Nottingham
Penonton: 22,406
Wasit: Serge Muhmenthaler (Switzerland)
(Report) Vlaović   86'


1996-06-14
16:30
Portugal   1 – 0   Turki City Ground, Nottingham
Penonton: 22,670
Wasit: Sándor Puhl (Hungary)
Couto   66' (Report)


1996-06-16
18:00
Kroasia   3 – 0   Dhènemarken Hillsborough Stadium, Sheffield
Penonton: 33,671
Wasit: Marc Batta (France)
Šuker   53' (pen.)   90'
Boban   81'
(Report)


1996-06-19
16:30
Kroasia   0 – 3   Portugal City Ground, Nottingham
Penonton: 20,000
Wasit: Bernd Heynemann (Germany)
(Report) Figo   4'
Pinto   33'
Domingos   82'


1996-06-19
16:30
Turki   0 – 3   Dhènemarken Hillsborough Stadium, Sheffield
Penonton: 28,671
Wasit: Nikolai Levnikov (Russia)
(Report) B. Laudrup   50'   84'
Nielsen   69'

Tahap knockoutBesut

Saprapat-final Sémi-final Final
                   
22 June – London        
   Inggris (pen.)  0 (4)
26 June – London
   Sepanyol  0 (2)  
   Inggris  1 (5)
23 June – Manchester
     Jerman (pen.)  1 (6)  
   Jerman  2
30 June – London
   Kroasia  1  
   Jerman (a.e.t.)  2
22 June – Liverpool
     Républik Céko  1
   Nèderlan  0 (4)
26 June – Manchester
   Prancis (pen.)  0 (5)  
   Prancis  0 (5)
23 June – Birmingham
     Républik Céko (pen.)  0 (6)  
   Républik Céko  1
   Portugal  0  

Saprapat-finalBesut


1996-06-22
15:00
Inggris   0 – 0 (a.e.t.)   Sepanyol Wembley Stadium, London
Penonton: 75,440
Wasit: Marc Batta (France)
(Report)

Cithakan:Penshootoutbox



1996-06-22
18:30
Nèderlan   0 – 0 (a.e.t.)   Prancis Anfield, Liverpool
Penonton: 37,465
Wasit: Antonio López Nieto (Spain)
(Report)

Cithakan:Penshootoutbox



1996-06-23
15:00
Jerman   2 – 1   Kroasia Old Trafford, Manchester
Penonton: 43,412
Wasit: Leif Sundell (Sweden)
Klinsmann   20' (pen.)
Sammer   59'
(Report) Šuker   51'


1996-06-23
18:30
Républik Céko   1 – 0   Portugal Villa Park, Birmingham
Penonton: 30,000
Wasit: Hellmut Krug (Germany)
Poborský   53' (Report)

Sémi-finalBesut


1996-06-26
16:00
Prancis   0 – 0 (a.e.t.)   Républik Céko Old Trafford, Manchester
Penonton: 43,877
Wasit: Leslie Mottram (Scotland)
(Report)

Cithakan:Penshootoutbox



1996-06-26
19:30
Inggris   1 – 1 (a.e.t.)   Jerman Wembley Stadium, London
Penonton: 75,862
Wasit: Sándor Puhl (Hungary)
Shearer   3' (Report) Kuntz   16'

Cithakan:Penshootoutbox

FinalBesut


1996-06-30
19:00
Jerman   2 – 1 (a.e.t.)   Républik Céko Wembley Stadium, London
Penonton: 76,700
Wasit: Pierluigi Pairetto (Italy)
Bierhoff   73' Cithakan:Golden goal (Report) Berger   59' (pen.)

Cithakan:Winners

StatistikBesut

Panyithak golBesut

5 gol

3 gol

2 gol

UEFA Team of the TournamentBesut

Goalkeepers Defenders Midfielders Forwards

  Andreas Köpke
  David Seaman

  Colin Hendry
  Fernando Couto
  Dieter Eilts
  Paolo Maldini
  Matthias Sammer

  Manuel Rui Costa
  Paul Gascoigne
  Youri Djorkaeff
  Steve McManaman
  Karel Poborsky
  Jose Luis Caminero

  Davor Suker
  Alan Shearer
  Jürgen Klinsmann
  Brian Laudrup

UEFA Player of the Tournament

Gol rikat dhéwéBesut

3 minutes: Alan Shearer (England vs Germany); Hristo Stoichkov (Bulgaria vs Romania)

Rata-rata golBesut

2,06 goal per tetandhingan

Pranala njabaBesut

Cithakan:Piala Éropah